Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Obilježen Dan ružičastih majica u zagrebačkoj Dubravi

IMG-20170222-WA0083Aktivisti iz Ambidekster kluba iz zagrebačke Dubrave su zajedno s učenicima iz Poljoprivredne, Prehrambeno-tehnološke, Veterinarske škole i XII. gimnazije obilježili Dan ružičastih majica na način da je u zajedničkom prostoru škola organiziran glazbeni nastup učenika koji su pokazali svoje umijeće pjevanja, sviranja, beatbox-anja, dok su istovremeno kraj njih ostali učenici oslikavali ružičaste majice i ispunjavali ih pozitivnim porukama koje pozivaju na ljubav, sklad, nenasilje. Slike majica bit će objavljene na facebook stranici Ambidekster kluba će svi zainteresirani moći glasati za onu koja im se najviše sviđa, a zatim će imati priliku i osvojiti tu majicu.

Dan ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Obilježavanje tog dana započelo je prije 10 godina, kada je jedan kanadski dječak, u znak podrške bolesnoj majci, došao u školu u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju.

Ambidekster klub je nevladina i neprofitna udruga koja svojim djelovanjem temeljenim na principima sudjelovanja samih korisnika kao i dionika iz društvene zajednice pridonosi socijalnom uključivanju i osnaživanju djece i mladih te obitelji u cjelini. Programi i projekti provode se na nacionalnoj razini uz uključivanje dionika iz Hrvatske i Europske unije s fokusom djelovanja u istočnom dijelu grada Zagreba – u lokalnim zajednicama Dubravi i Sesvetama.

Jedna od djelatnosti Ambidekster kluba je prevencija nasilja nad i među djecom i mladima te u tu svrhu pruža usluge individualnog i grupnog savjetovanja svima onima koji osjete potrebu za takvim oblikom podrške.