Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

VIDEO: Udruga Zora snimila video s porukama podrške svim žrtvama vršnjačkog nasilja

IMG_9099Udruga Zora iz Čakovca snimila je video i poslala poruke podrške svim žrtvama vršnjačkog nasilja i motivirajuće poruke učenicima koji svjedoče vršnjačkom nasilju, a ništa ne poduzimaju.

Priopćenje udruge Zora prenosimo u cjelosti:

Obilježavanje ovog dana, koji se naziva još i Dan ružičastih majica prošle godine je izglasao Hrvatski Sabor kao zadnju srijedu u veljači.
Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao podrška dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje samo zato jer je u školu došao u ružičastoj majici.

Neki su taj dan odlučili obilježiti odjevanjem ružičastih majica, a naši vršnjački edukatori na projektu “Aktivni mladi protiv nasilja” odlučili su snimiti video i tako poslati poruke podrške svim žrtvama vršnjačkog nasilja i motivirajuće poruke usmjerene svim učenicima koji svjedoče vršnjačkom nasilju, ali ništa ne poduzimaju.

 

Vršnjačko nasilje ili uobičajeno zvani “bullying” su svi namjerni, negativni i dugotrajni postupci koji su usmjereni prema nekom učeniku ili učenici. Vršnjačko nasilje može vršiti jedan učenik, odnosno učenica, ili grupa. Najčešće se događa u školskim WC-ima, na hodnicima škole i ostalim prostorijama gdje nema nastavnika i odraslih, a ponekad se događa i u razredu pred drugim učenicima koji ne reagiraju zbog straha ili nezainteresiranosti.

Prema istraživanju koje su 2014. godine proveli IPSOS Puls, Centar za mirovne studije, Savjetovalište “Luka Ritz” i Istraživačko-obrazovni centar za ljudska prava i demokratsko građanstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu, verbalno nasilje je zastupljenije od fizičkog, a ono se teže primjećuje.

Čak 75% učenika je doživjelo neki oblik verbalnog nasilja (ogovaranje, nazivanje pogrdnim imenima i sl.). Nije mali broj ni učenika koji su doživjeli neki oblik fizičkog nasilja – 40% njih je gurnulo drugog učenika, a 50% pretrpjelo guranje. 37% je udarilo drugog učenika, a 42% njih je bilo udareno. Petina učenika je prijetila nekome, a čak četvrtina učenika je pretrpjela prijetnje. Gotovo 80% učenika poručuje da su u nekim slučajevima nasilnici, a u drugima žrtve.

Naši vršnjački edukatori, polaznici srednjih škola iz Čakovca vam poručuju:

“Ako si žrtva vršnjačkog nasilja, nemoj šutjeti. Obavezno se obrati odraslima (osoblju škole, roditeljima ili drugim odraslim osobama u blizini), nazovi SOS telefon ili savjetovalište.

Ako vidiš da je netko žrtva, zaustavi vršnjačko nasilje zajedno sa svojim prijateljima ili upozori odrasle na nasilje. Upravo vi možete zaustaviti nasilje stvaranjem okruženja u kojemu se nasilje ne prihvaća.

Pomognite svojim prijateljima i stvorite sigurno okruženje za sve.

Ako si ti katkad među onima koji vrijeđaju, maltretiraju ili isključuju druge iz društva, prestani.

Promijeni svoje ponašanje, pomogni slabijima, počni se baviti sportom, crtanjem, plesanjem, glumom, kontroliraj ljutnju i stekni prave prijatelje!”

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi Udruga Zora kao nositelj s partnerima: Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centar za kulturu Čakovec te Centar za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Projekt sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.