Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Roditelji i stručnjaci sudjelovali na edukaciji o vršnjačkom nasilju u sklopu projekta udruge Zora

IMG_9439Udruge Zora jučer je za roditelje i stručnjake koji rade s djecom i mladima održala edukaciju pod nazivom “Kako pomoći djeci i mladima da se nose s vršnjačkim nasiljem?” Edukacija je održana u Obiteljskom centru Međimurske županije u Čakovcu, a dio je projekta udruge Zora “Aktivni mladi protiv nasilja”.

Djeci i mladima je potrebna pomoć roditelja i nastavnika kako bi riješili problem vršnjačkog nasilja. Stoga je ova edukacija organizirana kako bi educirala odrasle o vršnjačkom nasilju, važnosti i načinima obiteljske podrške te dostupnoj psihosocijalnoj podršci obitelji, stoji u izvješću s edukacije udruge.

Edukaciju je provela Dijana Miri, socijalna pedagoginja Obiteljskog centra Međimurske županije, podružnice Centra za socijalnu skrb Čakovec koja je istaknula kako se uz fizičko i verbalno nasilje, nasilje na internetu pojavljuje kao treći oblik nasilja. Ono se odvija na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, You tube, blogovi, preko poruka, web stranica i dr. Za razliku od fizičkog i verbalnog nasilja među vršnjacima koje se najčešće dešava u školi, vršnjačko nasilje na internetu se dešava kontinuirano, pogađa djecu i mlade u školi ili u njihovo slobodno vrijeme kad su u kući u prisustvu roditelja gdje bi trebali biti sigurni.

Važan je zajednički rad mladih, udruga, institucija i stručnjaka kako bi stvorili zajednicu s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.

Vršnjačko nasilje je situacija kad jedno ili više mladih uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugu mladu osobu koja se ne može obraniti.

Kada postanu žrtve, djeca i mladi mijenjaju svoje ponašanje. Najčešće se javlja strah od odlaska u školu, mladi se povlače u sebe, napeti su, “gube” stvari ili džeparac, dolaze kući s oštećenom odjećom ili knjigama, s modricama ili ogrebotinama.

Nije uvjet, no kad govorimo o mladima koji se nasilno ponašaju, obično je riječ o živahnoj djeci, djeci koja pronalaze brza i burna rješenja na situacije koje im nisu po volji, djeci koja u obitelji nemaju dovoljno pažnje i topline, nad kojima roditelji imaju slab nadzor i/ili zanemaruju njihove potrebe.

Ukoliko primijetite neki problem, razgovarajte sa svojim djetetom i potražite stručnu pomoć. Problem je ozbiljan i zahtjeva stručan i sustavan pristup institucija, roditelja i društva. Postoje rješenja, kao i stručnjaci i odgovorne osobe koje su dužne reagirati, poručuju iz udruge.