Hrvatska, Nekategorizirano

Film o vršnjačkom nasilju „Jel’ ti žao?“ pogledalo 300 mladih u Čakovcu

Foto: udruga Zora
Foto: udruga Zora

U petak, 2. veljače, održana je tematska projekcija Kina za mlade filma „Jel’ ti žao?“ u Centru za kulturu Čakovec, u sklopu projekta udruge Zora “Aktivni mladi protiv nasilja”.

S obzirom na sve češće slučajeve nasilja i nasilničkog ponašanja među djecom i mladima, ovaj film je izabran kako bi mlade educirao o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama koje ponekad znaju biti i kobne.

Tako je i u filmu „Jel’ ti žao?“ prikazana priča glavnog lika Jochema. Zbog problema s prekomjernom težinom, svakodnevno je izložen zlostavljanju grupe učenika, a njegovi prijatelji koji svjedoče nasilju ne poduzimaju ništa…

Naizgled bezazleno zezanje vršnjaka prerasta u pravo zlostavljanje, tako da film završava tragično, kao nažalost i mnoge priče iz našeg stvarnog života.

Važan je zajednički rad mladih, udruga, institucija i stručnjaka kako bi stvorili zajednicu s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.
Film je u sklopu Kina za mlade pogledalo 300tinjak mladih s profesorima iz srednjih škola, a projekcija je za sve bila besplatna.

“Vršnjačko nasilje dešava se u svakodnevnici, ono nije zabavno već najčešće završava tragično” poručila je uvodničarka u film mr. sc. Narcisa Slugan, dr. med., specijalist školske medicine.

Vršnjačko nasilje je situacija kad jedno ili više mladih uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugu mladu osobu koja se ne može obraniti.
Najčešći oblici su prijetnje, tjelesne ozljede, odbacivanje, ruganje, zadirkivanje, ogovaranje, uzimanje stvari,…

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da 27% ispitanih učenika doživljava jedan od oblika nasilja u školi skoro svakodnevno, dok je 8% djece nasilno prema svojim vršnjacima. Počinjeno i doživljeno nasilje ima međusobnu interakciju. Nasilna djecu su najčešće ona koja i sama u životu doživljavaju neku vrstu nasilja.

Vršnjački edukatori koje smo educirali u sklopu projekta upravo izrađuju edukativne reklame koje će prikazivati s namjerom edukacije svojih vršnjaka o oblicima nasilja, načinima kako ih prepoznati i kako ispravno reagirati.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi Udruga Zora kao nositelj s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec,  i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec, Centrom za socijalnu skrb s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Projekt sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izvor: Udruga Zora