Hrvatska, Nekategorizirano

Završila građanska akcija Udruge Zora: više od tisuću građana Međimurske županije jasno reklo NE nasilju

foto: udruga Zora
foto: udruga Zora

Protekla tri mjeseca Udruga Zora je provela nekoliko aktivnosti u sklopu građanske akcije “Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja”. Akciju je financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u okviru natječaja Naš doprinos zajednici.

Glavni cilj građanske akcije bio je kroz inovativnu edukaciju putem predstave o vršnjačkom nasilju, javnu kampanju i edukativni video na zanimljiv način informirati što više mladih i građana o vršnjačkom nasilju, važnosti prevencije i načinima reagiranja.

Vršnjačko nasilje ili bullying su svi namjerni, negativni ili dugotrajni postupci usmjereni prema nekom učeniku/ci ili grupi njih. Vršnjačko nasilje može vršiti jedan ili više učenika. Ono može biti izravno (čupanje, guranje, ruganje, ponižavanje, vrijeđanje, prijetnje…) ili neizravno (izolacija, ignoriranje i sl).

Među mladima je oduvijek prisutno vršnjačko nasilje, ali u posljednje vrijeme njegova pojavnost raste te je sve okrutnija. To je problem koji ima velike negativne posljedice na živote svih njegovih sudionika – žrtve, nasilnika i promatrače. Posljedice nekad znaju biti i tragične.

Organizirane su dvije interaktivne predstave “The Wall” u izvedbi Dramskog studia Dada Kazališne družine PInklec i to u Centru za kulturu Čakovec i Domu kulture Prelog. Predstava govori o problemu vršnjačkog nasilja – prikazuje sve vanjske, ali i unutarnje prepreke s kojima se suočavaju mladi na pragu svog sazrijevanja i prvih velikih životnih odluka. Na predstavama je sudjelovalo 324 učenika i mladih s područja Međimurske županije koji su informirani o ozbiljnosti posljedica vršnjačkog nasilja, njegovom utjecaju na žrtvu, ali i nasilnika te promatrače.

foto: udruga Zora
foto: udruga Zora

U sklopu javne kampanje održano je čak 11 javnih akcija – u sklopu predstave, na Trgu Republike, u srednjim školama, na fakultetu… Na javnim akcijama mladi i građani su informirani o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama podjelom letaka i usmenom predajom. Također, mladi i građani su se na javnim akcijama fotografirali s Facebook okvirom i porukama protiv vršnjačkog nasilja te tako dali svoju podršku nenasilju i građanskoj akciji. Javnim akcijama obuhvaćeno je više od tisuću mladih i građana, prikupljeno je čak više od 400 fotografija s porukama protiv nasilja, a u tome je pomoglo 36 volontera/ki. Hvala svima od srca na pomoći i aktivnom doprinosu.

Fotografije sa svake javne akcije možete pronaći na stranici www.udrugazora.hr

Izrađen je i edukativni video pomoću kojeg se gledatelji educiraju što je vršnjačko nasilje, kako pomoći žrtvi te kome se javiti ako ste žrtva ili promatrač nasilja. U videu su predstavljene i aktivnosti građanske akcije.

Aktivnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja ovdje ne prestaju. Važno je da se svi kao zajednica uključimo u njegovo sprečavanje, ali i prevenciju. Nemojte samo promatrati, reagirajte! – poručuju iz udruge Zora.