Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Zora poziva mlade na predstavu i projekciju filma o suzbijanju nasilja

KINO ZA MLADE OBLAK CZK PLAKAT_nije financirano kroz proračunUdruga Zora u razdoblju od 12. do 14. rujna organizira besplatna događanja za mlade i njihove roditelje u sklopu projekata na temu prevencije vršnjačkog nasilja među mladima.

U okviru građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“ dvaput će biti izvedena predstava “The Wall” (trajanje 50 min) koju izvodi Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec. Ova edukativna predstava govori o problemu vršnjačkog nasilja, ali i ostalim tipičnim problemima i preprekama s kojima se susreću mladi na pragu svog sazrijevanja. Predstave će se igrati u sljedećim terminima:

12.09. (srijeda) u 19:00 sati u Centru za kulturu Čakovec
13.09. (četvrtak) u 12:30 sati u Domu kulture Prelog

U petak, 14. rujna, u 17:45 u Centru za kulturu Čakovec prikazivat ćemo film „Oblak“.

Film „Oblak“ je dokumentarni film koji govori o posljedicama vršnjačkog nasilja. To je intimna priča koja u razdoblju od godinu dana nakon smrti Luke Ritza prati njegove najbliže u svakidašnjoj borbi s bijesom, tugom i razočaranjem, vlastitom tjeskobom i uspomenama na njega. Premlaćivanje zagrebačkog maturanta i njegova posljedična smrt 2008. godine te višemjesečna potraga za maloljetnim počiniteljima potresli su hrvatsku javnost i potaknuli dotad neviđenu građansku kampanju otpora vršnjačkom i uličnom nasilju. Osim već spomenutog, film priča i o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu. Besplatna projekcija se održava u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja”.

Uvod u film napravit će Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije.

Udruga poziva mlade da provedu zanimljiv i nešto drugačiji izlazak uz edukativan film koji govori o problemu nasilja među mladima, njegovim posljedicama, te saznaju na koji način i vi možete utjecati na smanjenje vršnjačkog nasilja.

Često možemo čuti kako su tučnjave među djecom i mladima, verbalno zlostavljanje i drugi oblici vršnjačkog nasilja normalan dio odrastanja tj. dječja igra.
Ipak, valja znati kako vršnjačko nasilje definitivno nije nešto što nas usrećuje i osnažuje. Akteri takvog ponašanja u djetinjstvu, bili oni nasilnici ili žrtve, često mogu imati posljedice u budućnosti.

Djeca uče socijalne vještine i kako odrastaju upoznaju mnoštvo ljudi i s njima imaju različite međuljudske odnose. Bitno je da ih prvenstveno roditelji, učitelji i profesori, a zatim i šira zajednica, usmjeravaju u njihovom odgoju. Znamo da ne postoji rješenje koje bi iskorijenilo nasilje, no svi mi smo tu da ublažimo obujam vršnjačkog nasilja i posljedice koje s njim dolaze, kako za žrtve, tako i za nasilnike, stoji u pozivu udruge.

Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvaramo održiv i efikasan edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje – zaključuju poziv.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Sufinanciraju ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec i Međimurska županija.
Građansku akciju „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“ provodi udruga Zora te ju sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.