Hrvatska, Nekategorizirano

Nagradu “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dobit će učenici Tvrtko Šapina i Mislav Matijević

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici odlučili da se ovogodišnja Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijeli učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću, a što je predložio skupštinski Odbor za javna priznanja, prenosi Hina.

Učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću nagrada će biti uručena 16. studenoga, na Međunarodni dan tolerancije.

Tvrtko Šapina, učenik je Osnovne škole Grigora Viteza. Uzornog je vladanja, odgovoran, svestran i uspješan učenik. Uključuje se u sva važna školska događanja i sudjeluje na natjecanjima iz različitih predmeta. Vrlo je aktivan član novinarske grupe i već dvije godine s još jednom učenicom uređuje školski list “Mašta i svašta”. Unatoč značajnim obrazovnim postignućima, samozatajan je dječak s vrlo izraženom empatijom prema drugima i nesebično se uključuje u sva humanitarna događanja i akcije potičući i ostale učenike da se aktiviraju. Socijalno je vrlo osjetljiv i human. Zaštitnički se postavlja prema starijima i nemoćnima, odnosno prema svima koji su drukčiji. Miroljubiv je i podupire slabije bez nametljivosti i publiciteta, obrazloženo je.

Kako je istaknuto, Tvrtko Šapina samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred. Osim što intenzivno vodi brigu o dječaku, nastoji ga uključivati u sve razredne aktivnosti, širiti krug socijalne potpore i pomagati mu svakodnevno u nastavnom procesu. Omiljen je član razrednog kolektiva i cijele škole te je vrlo uspješan u rješavanju konfliktnih i složenih vršnjačkih odnosa. Pozitivni je uzor koji promiče prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve podižući društvenu svjesnost o pravednijim odnosima, istaknuto je.

Mislav Matijević, učenik I. gimnazije, vrstan je učenik koji se, kako je obrazloženo, ističe iznimnom motiviranošću i širokim interesom kako za društvene i humanističke znanosti, tako i za prirodne, a osobito tehničke. Jednako je angažiran i u svim školskim priredbama i aktivnostima ili kao glumac ili kao tehnička potpora ili kao idejni začetnik pojedinih projekata. Osobito je aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije u koji se uključio radionicama o toleranciji i medijaciji u nasilnom sukobu učenika, u Volonterskom, Debatnom klubu i Dramskoj skupini gimnazije te kao volonterska tehnička podrška u kinorežiji i kao snimatelj/montažer na svim školskim manifestacijama tijekom cijelog školovanja.

Autor je softvera za lakše svladavanje gradiva glazbene umjetnosti koji je besplatno stavio na raspolaganje svim učenicima škole. Među njegovim je brojnim volonterskim aktivnostima akcija 72 sata bez kompromisa u kojoj je tijekom tri dana s kolegama volonterima bojio obiteljski stan u Voltinu naselju te predstava Proljetni ples cvijeća koju je održao u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a štićenicima Doma je i čitao priče.

Na javni pozivni natječaj za ovogodišnju dodjelu Nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” pristiglo je 11 prijedloga srednjih škola i sedam prijedloga osnovnih škola.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak prihvatili su i Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022. koju je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ciljevi Strategije su osiguranje uvjeta za zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, osiguranje različitih oblika potpore žrtvama nasilja u obitelji kroz psihosocijalnu pomoć, savjetovanje, dežurne SOS telefone i druge servise namijenjene žrtvama. Također, poticanje zapošljavanja žrtava nasilja u obitelji i njihovo uključivanje u društvo, zaštita posebno osjetljivih skupina žrtava nasilja u obitelji, prvenstveno osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi.

Ciljevi Strategije su i unaprjeđenje međuresorne suradnje, kontinuirana izobrazba stručnjaka, provođenje mjera informiranja i senzibilizacije javnosti i prevencija nasilja u obitelji.

Istaknuto je kako se donošenjem Zagrebačke strategije omogućuje stvaranje preduvjeta za djelotvorno rješavanje problema žrtava obiteljskog nasilja i za promicanje njihovih prava. Sredstva potrebna za provođenje Strategije osigurat će se u proračunu Grada.