EHO, Nekategorizirano

Učenici Karla Jančić i Jan Filipović dobitnici nagrade Luka Ritz: Nasilje nije hrabrost

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Učenici Karla Jančić i Jan Filipović primili su u srijedu nagrade Luka Ritz: Nasilje nije hrabrost za zalaganje u afirmaciji ljudskih prava i suzbijanju vršnjačkog nasilja.

Nagrade su im u dodijelili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

“Smatram da mnoge žrtve nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog nasilja, ne pričaju svoju priču, a mnogi ih ni ne slušaju. Stoga bismo svi trebali djelovati. Ne možemo očekivati od društva da se promijeni, ako se mi sami nećemo promijeniti”, rekla je osnovnoškolka Jančić na dodjeli u Gradskoj skupštini.

Laureat iz redova srednjoškolskih učenika, Filipović, istaknuo je da nijedan oblik nasilja ne može biti izgovor za nečije nedjelo.

Nijedna osoba ne smije trpjeti nijedan oblik nasilja, jer, kako je Luka rekao, “svatko ima pravo disati”.

Nagradu već 13. godinu zaredom dodjeljuje Grad Zagreb, jednom učeniku osnovne i jednom učeniku srednje škole za postignuća u afirmaciji ljudskih prava i promociji tolerancije i nenasilja za prethodnu školsku godinu.

Tomašević je istaknuo da učenici poput Jana i Karle svojim primjerom pokazuju kako bi se građani Zagreba trebali ponašati.

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

“Vi ste ponos Zagreba”, poručio im je te istaknuo kako su vremena doista izazovna, u kontekstu rata u Ukrajini, koronavirusa, ekonomske krize, te da je u tom smislu potrebno više nego ikada afirmirati univerzalne vrijednosti ljudskih prava, tolerancije i nenasilja.

Istaknuo je i kako se u Zagrebu ove godine u 64 škole provodi pilot- projekt Građanski odgoj i obrazovanje, čiji je jedan od ciljeva afirmirati i progovoriti o problemima vršnjačkog nasilja, svih vrsta netolerancije.

Klisović je naglasio da je Luka Ritz postao simbol na borbe protiv vršnjačkog nasilja.

“To je ono što nas učvršćuje na putu borbe protiv tog nasilja. Moramo učiniti sve da se iskorijeni vršnjačko nasilje”, istaknuo je.

Na svečanoj dodjeli, sudjelovali su i izaslanici predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, Pravobraniteljica za djecu, učenici srednjih i osnovnih škola, ali i roditelji Luke Ritza, srednjoškolca koji je prije 14 godina tragično poginuo kao žrtva vršnjačkog nasilja.

Prema odluci o dodjeli nagrade, Jančić se kao učenica OŠ Kustošija, iskazala podizanjem svijesti o problemu netolerancije i neravnopravnosti. Trenira taekwondoe i kuglanje, a u svojim klubovima volontira u programima Odmorko, pomaže djeci slabijeg imovinskog stanja i onoj s poteškoćama u razvoju u okviru projekata Čigra u zajednici i Čigrin let.

Filipović je učenik Škole za modu i dizajn u kojoj je prošle školske godine izabran za Ambasadora nenasilja. U svojoj školi osmislio je radionicu Nasilje prestaje ovdje, ali i ploču na kojoj u Mjesecu borbe protiv vršnjačkog nasilja svakodnevno objavljuje tekstove i poruke nenasilne tematike, a zaslužan je i za projekt Haljina nenasilja. (Hina)