Hrvatska, Nekategorizirano

Održana edukacija vršnjačkih edukatora u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja” Udruge Zora

IMG_8871Prošli tjedan, 12 i 14. prosinca 2017. učenici međimurskih srednjih škola sudjelovali su na edukaciji vršnjačkih edukatora u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja” koji provodi Udruga Zora.

Teme o kojima je bilo riječ na edukaciji su obuhvaćale vrste nasilja, metode za prevenciju nasilja i vršnjačkog nasilja. Sudionici su se upoznali i s pojmom predrasuda, stereotipa, govora mržnje i nasilja u vezama.

Rad se odvijao u grupama u kojima su mladi imali prigodu razvijati i proširivati vještine i znanje, bilo je mnogo rasprava u kojima su učenici izražavali kritičko mišljenje, analizirali su studije slučaja i video materijale, igrali su igre za upoznavanje i dizanje energije te učili putem različitih metoda rada.

Na edukaciji je sudjelovalo 19 učenika i učenica iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Gospodarske škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i mladih članova/ica udruge Zora. Edukacije je osmislila i provela Marina Kolar, trenerica s dugogodišnjim iskustvom rada na području ljudskih prava, rada s mladima i socijalno isključenim skupinama.

IMG_8811

Nakon završetka cijelog ciklusa edukacije u siječnju, mladi kreću u osmišljavanje i snimanje edukativnih video reklama, a provesti će i razne aktivnosti za svoje vršnjake i javnost Međimurske županije u sklopu kampanje protiv nasilja i govora mržnje.

Istraživanja pokazuju da mladi često nisu svjesni štete koju vršnjačkim nasiljem nanose drugoj osobi. Nasilne scene na televiziji, na internetu, u medijima doprinjeli su tome da je nasilje postalo sinonim za moć te mnogi mladi niti ne vide preveliki problem u takvom ponašanju jer im ono često donosi status. No, činjenica je da svi oblici nasilnog ponašanja – bilo ono fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno, ili ostala, djeluju devastirajuće na osobnost i život svake mlade osobe.

Kroz aktivnosti ovog projekta, mladi dobivaju znanje o nenasilnom razrješavanju sukoba, transformaciji konflikta, suradnji, asertivnosti, pozitivnih vrijednosti i razvijaju kompetencije koje će im pomoći da budu samopouzdani mladi ljudi koji će reagirati, pomoći, savjetovati i biti aktivni.

 

IMG_8919

Kako uz podršku odraslih i stručnjaka mladi ipak najviše prihvaćaju savjete svojih vršnjaka, u sklopu projekta mladima će na raspolaganju u srednjim školama Međimurske županije biti vršnjački edukatori.

Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvara se održiv i učinkovit edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec sa podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Projekt sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izvor: udruga Zora