Aktualno, Nekategorizirano

Zora poziva međimurske roditelje i stručnjake na besplatnu izobrazbu o ‘cyberbullyingu’

nasiljeUdruga Zora poziva na besplatnu edukaciju pod nazivom “Cyberbullying – kakve opasnosti vrebaju našu djecu na internetu?” koja će se održati u srijedu, 5. lipnja u 17 sati u dvorani Obiteljskog centra, podružnice Centra za socijalnu skrb Čakovec, na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 22 („stara vojarna“).

Edukaciju će voditi Dijana Miri, socijalna pedagoginja iz Obiteljskog centra koja će sudionike upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja i pojmom cyberbullyinga te savjetovati kako spriječiti djecu od nasilja na internetu te kako prevenirati vršnjačko nasilje.

Na predavanju će sudjelovati gosti predavači iz raznih institucija koji će govoriti o kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju mladih te, kada je riječ o preveniranju nasilja i stvarnim situacijama nasilja, o svim postupcima prijave vršnjačkog nasilja.

Nasilje putem medija ili takozvani cyberbullying je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta i putem elektroničke pošte, putem društvenih mreža, internetskih stranica, blogova, videa ili mobilnih telefona s ciljem ponižavanja, zadirkivanja, prijetnje ili nekog drugog načina teroriziranja druge mlade osobe bilo putem tekstualnih poruka, poziva, fotografija ili neugodnih komentara.

U zajednicama u kojima se mladima ne pružaju sadržaji za iskorištavanje slobodnog vremena, mladi se socijaliziraju putem interneta. Bitno je da odrasli prate sadržaje koji djeca i mladi koriste jer mladi često nisu svjesni kada zabava prijeđe granicu i postane način zlostavljanja. Mladi koji su žrtve nasilja u djetinjstvu, nerijetko imaju posljedice i u odrasloj dobi, stoji u najavi udruge Zora.

Ono što možemo učiniti je upoznati se s ovim gorućim problemom i naučiti kako možemo reagirati u slučaju da nam je dijete žrtva ili zlostavljač. Edukacija roditelja i stručnjaka koji rade s mladima daje pozitivne rezultate kao i kognitivno bihevioralni pristupi usmjereni na mijenjanje stavova mladih i uvjerenja o nasilju među vršnjacima.

Vršnjačko nasilje je problem današnjice s kojim se udruženo moraju boriti roditelji, obrazovne institucije i država. Nemojmo okretati glavu od vršnjačkog nasilja, nemojmo dozvoliti da ono ostavi posljedice na razvoj djece i mladih. Uočavanjem i sprečavanjem nasilja šaljemo mladima poruku da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje – zaključuju iz udruge Zora.

Prijaviti se možete ovdje.
Edukacija se održava u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja”.