Aktivizam, Nekategorizirano

U subotu četiri akcije čišćenja u sklopu projekta Od izvora do mora

1536870788.4539U sklopu društveno odgovornog projekta Od izvora do mora, koji u Hrvatskoj provodi Coca-Cola, ove će se subote organizirati čak četiri akcije čišćenja – u Kostreni, na otoku Lokrumu, uz jezero Čiče (Veliko jezero) kraj Velike Gorice i u Novigradu kraj Zadra. Pridružite se i kao milijuni volontera širom svijeta na najbolji način obilježite World Cleanup Day 2018.

Kostrena – plaža Vaterpolo

Akcija čišćenja plaže Vaterpolo u Kostreni započinje u 10 sati, a pod nazivom Neka naše more blista organizira je Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena. Ova plaža omiljeno je okupljalište brojnih posjetitelja, no zbog velike posjećenosti tijekom sezone na njoj ostaje velika količina otpada. Akcijom, koja se provodi upravo u želji da se ukloni otpad i potakne odgovornije ponašanje prema okolišu, volonteri će se pridružiti milijunima ljudi širom svijeta u obilježavanju dana World Cleanup Day.

Otok Lokrum – Zelena čistka

U 9 sati započet će akcija čišćenja na otoku Lokrumu. Akcija naziva Zelena čistka 2018. počet će u uvali Portoč te se nastaviti obalom otoka, a provest će je Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, splitskom udrugom Sunce te Ronilačkim klubom Dubrovnik. U sklopu akcije će se osim obale čistiti i podmorje otoka Lokruma.

Jezero Čiče – Očistimo smeće s naših jezera

S početkom u 10 sati održat će se i akcija čišćenja područja uz jezero Čiče (Veliko jezero) pod nazivom Očistimo smeće s naših jezera. Akcija će započeti kod Ježeva jezera u Novome Čiču, a provodi je Športsko-ribolovna udruga „Odra” iz Velike Gorice u suradnji s partnerskim organizacijama: Kulturno-umjetničkim društvom Novo Čiče, udrugom Agroeduka i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Novo Čiče. U sklopu akcije čišćenja bit će postavljene i ploče koje će osvještavati posjetitelje o važnosti čuvanja okoliša i poticati ih na to da ne odlažu otpad uz jezero.

Novigrad – Život je more

Akcija čišćenja pod nazivom Život je more započet će u samome središtu Novigrada kraj općinske zgrade, a provodi je Turistička zajednica općine Novigrad. U akciji će sudjelovati Društvo istraživača podmorja „Mare Dalmaticum” iz Zadra, koje će uklanjati glomazni otpad iz podmorja Novigradskoga mora, dok će Mjesni odbor Novigrad i njegovi članovi istovremeno provesti ekološku akciju uređenja povijesne jezgre Novigrada. Želja je organizatora pridonijeti zaštiti Novigradskoga mora, koje se nalazi u sustavu Natura 2000, i naselja Novigrad, koje je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske.

Subotnje akcije čišćenja dio su društveno odgovornog projekta Od izvora do mora, koji provodi Coca-Cola u Hrvatskoj. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – područja uz rijeke i jezera te obale Jadranskog mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obale te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem stranica www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna. (Ekovjesnik)