Aktualno, Nekategorizirano

Zelena čistka po peti puta okuplja Hrvatsku

Zelena čistka se provodi u sklopu svjetske akcije World Cleanup
Provodi se u sklopu svjetske akcije World Cleanup

Zelena čistka po peti puta okuplja Hrvatsku u rješavanju zajedničkog problema – otpada.

U akciji čišćenja divljih odlagališta otpada sudjelovat će mnoge udruge, obrazovne institucije, oružane snage, policija, te brojne institucije i prijatelji akcije.

Zelena čistka se provodi u sklopu svjetske akcije World Cleanup, a koordinator za Hrvatsku je Udruga Žmergo iz Opatije, kao član Let’s do it! pokreta, koji čine predstavnici 112 zemalja.

Akcija će 23. travnja biti provedena i u Ukrajini, a tijekom godine ekološke akcije ovog tipa provodit će stotinjak zemalja širom plantea Zemlje.

Dio akcije koji se odnosi na more, priobalje i podmorje ujedno će biti dio Plave čistke koja se provodi u sklopu regionalnog projekta mediteranskih zemalja Let’s do it Mediterranean! Veseli sudjelovanje najvećeg do sada broja škola, time djece i mladih što je zalog za budućnost.

Akcije na području Opatije, Matulja i Rijeke koordinira Udruga Žmergo.

1. Na području Opatije akcija će se provoditi 22. travnja u jutarnjim satima u suradnji s Ugostiteljskom školom Opatija te je predviđeno čišćenje šetališta Carmen Sylve. Svi zainteresirani volonteri naći će se u 9 sati ispred Sportske dvorane Marino Cvetković u Opatiji.
2. U Rijeci su dogovorene dvije lokacije, na Srdočima gdje akciju koordinira Vijeće MO Srdoči u suradnji s Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi Srdoči, dok se akcija na Kampusu odgađa za 30. travnja 2016.
3. U Matuljima ovu subotu, 23. travnja, u 9 sati volonteri će se okupiti kod Stare pošte u Permanima te krenuti u čišćenje nekoliko odlagališta na potezu prema Rupi.

Podaci o ostalim sredinama ili lokacijama moguće je pronaći na stranicama gradova ili općina u kojima se organizira čišćenje.

Pristigle su prijave iz cijele Hrvatske, za sada znamo da se čisti u preko 100 jedinica lokalne samouprave, od toga u 17 s područja PGŽ-a. U petak će čistiti učenici iz 280 škola,čak 38 s područja PGŽ-a.

Prevrtljivo vrijeme možda će u nekim sredinama prouzročiti odgodu, a više informacija moguće je pronaći putem internestkih stranica ili putem javnih medija.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Vrijeme je za promijene! Prijave još uvijek pristižu stoga još nije kasno da se uključite! Vidimo se 23. travnja na nekoj od lokacija.