Aktivizam, Nekategorizirano

Najveća ekološka volonterska akcija u Hrvatskoj

1555007306.0124Nacionalna kampanja Zelena čistka 2019. će u subotu, dana 13. travnja, okupiti brojne volonterke i volontere iz cijele Hrvatske.

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u sklopu globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup Day (Svjetski dan čišćenja, 21. rujna 2019.) koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva, prenosi Ekovjesnik.

Zelena čistka već osam godina okuplja brojne volontere iz cijele Hrvatske u borbi protiv našeg najvećeg neprijatelja – otpada. Prva akcija Zelena čistka provedena je 2012. godine kada je 41.558 volontera skupilo 3.746 tona otpada. U prošlogodišnjoj sedmoj akciji sudjelovalo je već preko 50.000 volontera, čime je Zelena čistka postala najveća ekološka akcija u Hrvatskoj.

Zelena čistka se ove godine pridružuje europskoj akciji čišćenja Let’s Clean Up Europe! čije se aktivnosti diljem Europe svake godine provode u vremenu od 1. ožujka do 30. lipnja.

U akciji čišćenja divljih odlagališta otpada svake godine sudjeluje velik broj pojedinaca, udruga, obrazovnih institucija te jedinica lokalne i regionalne samouprave, a u nju se možete uključiti na razne načine. Možete posvojiti odlagalište ili ga locirati u prirodi te izvršiti njegovo pozicioniranje na interaktivnoj karti s opisom sadržaja otpada putem mobilne aplikacije World Cleanup.

Akciju možete poduprijeti i donacijom na račun koordinatora nacionalne kampanje – Udruge Žmergo iz Opatije (HR25240220061100263206) uz opis plaćanja „Zelena čistka, poziv na broj odobrenja – 18042015“. Izvještaj kampanje sadržava i financijski zvještaj u kojem možete vidjeti na koji se način troše donirana sredstva.

Cilj ove akcije je vrlo jednostavan – kroz druženje i entuzijazam očistiti Lijepu našu i promijeniti odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi. Svi mogu doprinijeti ovoj najambicioznijoj akciji čišćenja u našoj zemlji, a prijaviti se možete i vi!