Nekategorizirano

Dokumenta i zaklada Friedrich Ebert predstavili virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku

Na slici Goli otok.
foto HINA/ Damir SENCAR

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert u petak su predstavili virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku, dostupan na adresi https://goli.hr/

Dokumenta i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert pozdravili su u nedjelju odluku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjeti Goli otok.

“Želimo pozdraviti Vašu odluku da povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjetite Goli otok. Ujedno Vas ponovo pozivamo na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura. Kao što ćete nažalost vidjeti, objekti na otoku su prepušteni devastaciji i propadanju” navodi se u otvorenom pismu premijeru.

Dokumenta i Zaklada ukazuju i na potrebu hitnog izdvajanja sredstava za pripremu konzervatorske podloge i zaštitu lokaliteta kao temeljnih preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora kasnije zatvora na Golom otoku i Svetom Grguru.

To nije moguće, ističu, napraviti bez podrške Vlade, posebice Ministarstva kulture, a nadaju se i potpori za stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku kao važnog koraka u njegovanju kulture sjećanja.

“Želimo Vam skrenuti pažnju na virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku predstavljen u petak, nastao u suradnji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert. Virtualni vodič dostupan je na adresi https://goli.hr/ Nadamo se da će naš vodič unaprijediti Vaš boravak na otoku te da ćemo zajedničkim nastojanjima sačuvati Goli otok od devastacije i propadanja”, ističe se u pismu. (hina)