Aktivizam, Nekategorizirano

Obilježena 72. godišnjica dolaska prvih kažnjenika na Goli otok

U petak je na Golom otoku održana komemoracija u povodu obilježavanja 72. godišnjice dolaska prvih kažnjenika na Goli otok koju su organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Udruga Goli otok „Ante Zemljar“, navodi Documenta.

Na komemoraciji je voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila na golootočke logoraše i logorašice i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiro-a obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem. Upozorila je na važnost trajne konzervatorske zaštite ostataka nekadašnjeg golootočkog zatvora i sprječavanja daljnje devastacije lokaliteta. Dodala je da je „na žalost prije više od dvije godine završio period preventivne zaštite lokaliteta, a da odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti lokaliteta još nije donesena“. Također je naglasila značaj umjetničkih intervencija, istaknuvši radove pokojnog Marijana Crtalića iz 2016. te Darka Bavoljaka i Andreje Kulunčić.

Martin Previšić, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor knjige „Povijest Golog otoka“, istakao je značaj razvijanja obrazovnih programa relevantnih ne samo za mlade iz Hrvatske već i za zainteresirane iz drugih europskih zemalja.

Vladi Bralić koji priprema disertaciju o arhitekturi logora, rekao je kako bi bilo važno „Goli pretvoriti u otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primjerenog ovom mjestu.“

Komemoraciji je prethodio studijski posjet u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Veleposlanstva Njemačke u Republici Hrvatskoj. Veleposlanik Njemačke Robert Klinke u tijeku obilaska podsjetio je na univerzalnost žrtve i značaj suočavanja s prošlošću kao važnog preduvjeta izgradnje demokratske i pluralističke političke kulture. Zaklada Friedrich Ebert je također podržala pripremu Vodiča po Golom otoku dostupnog na poveznici www.goli.hr zaključuje Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću