Nekategorizirano, Stajališta

Boljševička revolucija u Rusiji rezultirala je “uništenjem, glađu i ratom” – zastupnik EP-a

 EPA/PATRICK SEEGER
EPA/PATRICK SEEGER

– Slogani revolucije u Rusiji 1917. u konačnici su rezultirali “uništenjem, glađu i ratom”, kazao je u srijedu na raspravi u Europskom parlamentu o ostavštini totalitarne boljševičke revolucije Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove i predstavnik Europskog vijeća na ovotjednom plenarnom zasjedanju EP-a, no komunistički i neki ljevičarski zastupnici nisu mislili da je Oktobarska revolucija bila zlo.

Rasprava u EP-u je organizirana u povodu 100. obljetnice Oktobarske revolucije u Rusiji kada su boljševici preuzeli vlast i stvorili prvu marksističku državu u svijetu.

“Slogani boljševičke revolucije u konačnici su rezultirali uništenjem, glađu i ratom te podjelom Europe koja je prevladana stvaranjem Europske unije”, kazao je Maasakis i dodao da je on sam rođen 1967. u “Orwellovom društvu” sovjetske Estonije, države koja sada nakon demokratskih promjena predsjeda Unijom.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je eurozastupnicima kazao da bi se nacionalne tijela trebala pobrinuti da se totalitaristička prošlost Europe “nikada ne zaboravi”.

Ruski narod, nastavio je, podnio je nezamislive žrtve kako bi porazio nacističku Njemačku, ali to ne mijenja “pogubnu” prirodu sovjetskog režima”. Timmermans smatra da tranzicija u istočnoj i srednjoj Europi prema demokraciji i tržišnom gospodarstvu predstavlja “čudo”.

Litavski liberal Petras Ausrevicius je kazao da je boljševičko preuzimanje vlasti urodilo “najbrutalnijim razdobljem 20. stoljeća”.

Na njegovu molbu je predsjedavajući rasprave, također liberal Pavel Telicka, pozvao eurozastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama totalitarizma, no predstavnici ekstremne ljevice (GUE/NGL), u čijim redovima sjede i zastupnici iz europskih komunističkih stranaka, su to odbili učiniti, čime su izazvali buru negodovanja.

Ciparski zastupnik Neoklis Sylikiotis, iz komunističke Napredne stranke radnog naroda, je kazao da je Oktobarska revolucija “poništila truli kapitalistički sistem” te dodao da bi se ljevica trebala “nadahnuti Oktobarskom revolucijom”.

Zastupnik Tim Aker obrušio se na komunističke zastupnike jer koriste slobodu govora kako bi “veličali” sovjetski režim koji je to isto pravo oduzeo milijunima ljudi.

“Trebali bi se sramiti”, kazao je britanski zastupnik.

“Čak niti početak revolucije ne možete nazvati veličanstvenim, jer su u prve dvije godine boljševici izvršili 300.000 političkih likvidacija”, istaknuo je Aker.

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šujica (HDZ/EPP) je kazala da europsko društvo svoju budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s osudom svih fašističkih, komunističkih i totalitarnih sustava koji su u Europi i izvan nje, kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika.

“Suočavanje sa zločinima totalitarnih i nedemokratskih režima nužno je za jačanje svijesti o teškim razdobljima europske povijesti u cilju jačanja demokracije, poštivanju ljudskih prava i vladavine prava te snaženja moralne obnove društva (…) Razotkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću“, naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) je kazao da su u prošlom stoljeću Europu zadesila dva totalitarizma: nacistički i komunistički. “Moj otac bio je žrtva oba režima. Deportiran je u nacistički logor Dachau pa potom zatočen u komunističkom logoru Goli otok”, rekao je on.

No, Jakovčić unatoč tomu vidi jasnu razliku između dva totalitarizma te drži da je komunistička Oktobarska revolucija imala dobre proklamirane ciljeve.

“Međutim, želim biti jasan. Dok je Lenjinova Oktobarska revolucija za cilj imala slobodu i solidarnost, Hitlerov nacizam u temeljima je imao rasizam i ksenofobiju”, ističe Jakovčić.

Nedvojbeno je, dodao je Jakovčić, da je Oktobarska revolucija promijenila je svijet uz milijune nevino stradalih.

“Europa je prošla kroz traume! Najbolji odgovor na oba totalitarizma prošloga stoljeća je Europska unija”, zaključio je Jakovčić.