Nekategorizirano, Stajališta

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul upozorio na opasnost vraćanja regije u “mračnu prošlost”

Na fotografiji biskup Ivan Šaško, Jan Olbrycht, predsjednik EPP-a Joseph Daul, premijer Andrej Plenković, György Hölvényi. foto HINA/POOL/ Denis CERIĆ /dc
Na fotografiji biskup Ivan Šaško, Jan Olbrycht, predsjednik EPP-a Joseph Daul, premijer Andrej Plenković, György Hölvényi. foto HINA/POOL/ Denis CERIĆ /dc

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul upozorio je u četvrtak u Zagrebu da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da ima “odgovornost za tu regiju”.

“Međuvjerski dijalog ključan je u današnjoj Europi a još više u jednoj viševjerskoj i multietničkoj regiji poput Balkana. Nažalost, još uvijek pobjeđuje nacionalistička retorika u odnosu na dijalog, vidimo da dolazi do zatvaranja a ne otvaranja i zabrinjavajućeg povećanja napetosti i nacionalističkih dijaloga što navodi na pomisao da bi se regija mogla vratiti u mračnu prošlost”, rekao je Daul na otvaranju 20. godišnjeg skupa EPP-ove skupine za dijalog s crkvama i vjerskim institucijama koji se održava u četvrtak i petak u Zagrebu.

Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, kao čovjek koji potječe iz francuske regije Alsace na granici s Njemačkom, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij.

“Zahvaljujući pomirenju, zahvaljujući mladima, uspjeli smo uspostaviti mir. I u ovoj regiji trebamo učiniti isto. Možda će potrajati jednu ili dvije generacije kako bi se nadvladala prošlost. U regiji, na sreću ne i u Hrvatskoj, moramo spriječiti hranjenje nacionalizama i mržnje ako ne želimo da ponovno dođe do rata”, naglasio je Daul.

Poručio je hrvatskom premijeru da ima odgovornost za ovu regiju, i da igra ključnu ulogu u pomaganju drugim zemljama zapadnog Balkana na “ispunjenju njihovog europskog sna”.

Plenković je istaknuo da postojeće društvene napetosti, migracije i rastuća vjerska netrpeljivost upućuju na važnost dijaloga i razumijevanja različitih vjerskih zajednica.

“Nema sumnje da je potrebno partnerstvo vjerskih zajednica u borbi protiv ekstremizma i progona kršćana u širem europskom susjedstvu. To je prvi korak u prevladavaju tih izazova”, rekao je, istaknuvši dugu povijest suživota vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Plenković je kazao kako želi podići svijest u hrvatskoj javnosti o važnosti tolerancije, uključivosti i razumijevanja.

Istaknjuo je kako u redovima EPP-a, kao i HDZ-a koji je član te europske obitelji pučkih stranaka, “naglašavamo ono što nas spaja a ne ono što nas razdvaja”.

“Mi nastojimo nadvladati različitosti, igrati na kartu koja nas povezuje, a ne naglašavati ono što nas razdvaja”, rekao je.

Plenković i Daul govorili su na konferenciji čija je tema uloga vjere u europskim integracijama, migracijska i izbjeglička kriza i njezine posljedice po društvo i kulturu, te suradnja na međusobnom razumijevanju. Na njoj su se okupili hrvatski ministri i zastupnici, eurozastupnici, članovi EPP-a, te predstavnici crkvenih zajednica.

U uvodom dijelu konferencije sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordran Jandroković koji je kazao da religije imaju pravo uključiti se u društvene i političke rasprave,  o čemu govori i članak 17. europskog ugovora.

“Crkva je širila vrijednosti koje su europsku kulturu učinile sveopćom, vjera posebno kršćanska pokazala se kao spona jedinstva koje nalazimo kod utemeljitelja Unije”, kazao je predsjednik Sabora.

Dodao je da se suvremena Europa suočava s dva ključna izazova: moralnim relativizmom i strahom od islamizacije Europe.

“Hrvatski model suživota islama i modernog demokratskog društva može biti uzor drugima”, istaknuo je.

Skup se nastavlja u petak raspravom o religiji, nasilju, miru i međuvjerskim odnosima iz Hrvatske i južnoeuropske perspektive.

EPP je najveća politička skupina u EP-u s 217 zastupnika iz 27 članica EU-a.