Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Apel Vladi: Očitujte se oko izjave Davora Ive Stiera

Zagreb, 03.05.2013 (novosti) - dodjela nagrada HND-a (Hrvatsko novinarsko drustvo), na slici Danko Radaljac, Natasa Skaricic foto Davor Kovacevic novosti
Zagreb, 03.05.2013 (novosti) – dodjela nagrada HND-a (Hrvatsko novinarsko drustvo), na slici Danko Radaljac, Natasa Skaricic, foto Davor Kovacevic,
Novosti

Novinarka Nataša Škaričić pokrenula je peticiju zatraživši od Vlade i premijera Andreja Plenkovića da se očituju o izjavama Davora Ive Stiera o zaštiti reproduktivnih prava u Hrvatskoj. U javnom zahtjevu Vladi za očitovanje na dokument Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava, koji možete potpisati OVDJE, Nataša Škaričić posebno naglašava da je Davor Ivo Stier kao ministar privatizirao ovo pitanje, jer Hrvatska nikada nije dovela u pitanje pravo na pobačaj.

U izjavi za Forum.tm Nataša Škarićić objasnila je razloge zbog kojih je pokrenula peticiju koju je do ponedjeljka ujutro potpisalo više od tisuću i pol ljudi. “Zato što je ovo pravi trenutak na koji svi koji se bave promocijom reproduktivnih prava moraju reagirati. Prihvaćam da postoje moralne tenzije oko abortusa, neka se čuju i stavovi katoličkih udruga, sve je to u redu, ali da jedan ministar podmetne svoj vjerski stav pod službeni stav Vlade, to ne može. To je već stanje delirija”, kazala je Nataša Škaričić.

Peticiju prenosimo u cijelosti:

“Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam ‘seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava’ tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska – ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a – ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla.

Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti.
Drugo, činjenica je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.
Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sam sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti sa veoma snažnom reakcijom javnosti.

Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate.”

Peticiju možete potpisati OVDJE.