Nekategorizirano, Stajališta

Traže očitovanje Vlade o izjavama ministra

mars_cr– Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava” tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Potpišite javni zahtjev – stoji u apelu Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova.

Javni zahtjev prenosimo u cijelosti:

– Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam ‘seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava’ tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska – ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a – ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla. Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, nesporno je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.

Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sam sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti s veoma snažnom reakcijom javnosti. Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate.

Ako na ulici želite poručiti Vladi i Katoličkoj crkvi da ne pristajete na oduzimanje prava na pobačaj, pridružite se Noćnom maršu za 8. mart.

Javni zahtjev možete potpisati OVDJE.