Nekategorizirano

Vlada odgodila donošenje uredbe o raspodjeli prihoda od igara na sreću

Udruge su danas uoči sjednice pred Banskim dvorima tražili odgodu donošenja uredbe i razgovor o kriterijima raspodjele.

Vlada je u srijedu odgodila donošenje uredbe kojom su se trebali odrediti kriteriji za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, te tako uvažila apel dijela organizacija civilnoga društva koje su tražile odgodu i ponovnu raspravu o raspodjeli tog novca.

“Predlažem da se ova točka dnevnog reda odgodi”, rekao je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Reakcija organizacija civilnoga društva

Najava donošenja uredbe izazvala je reakciju dijela članova Savjeta za razvoj civilnog društva, savjetodavnog tijela Vlade, te organizacija civilnoga društva koje su jučer, a i danas uoči sjednice pred Banskim dvorima tražili odgodu donošenja uredbe i razgovor o kriterijima raspodjele na Vladinom Savjetu.

Aktivisti tih nevladinih udruga ministrima su na Markovu trgu dijelili letak apela, upozoravajući kako se prema predloženoj raspodjeli smanjuju sredstva za najranjivije skupine društva, a ministar Marić je na sjednici kazao kako i prema novoj raspodjeli novac “ostaje neprofitnom sektoru”.

“Novac ostaje upravo onim udrugama za koje nam se zamjera da smo ih zakinuli, a to je za brigu o mladima, populacijsku politiku, kulturne i sportske djelatnosti, branitelje“, rekao je.

Napomenuo je kako je ovo olimpijska godina te se i o tome vodilo računa prilikom raspodjele sredstava. “U obzir je uzeto sve ono što je previđeno za ovu godinu, a uzeli smo u obzir i ono što je preneseno neutrošeno od prošle godine”, kazao je Marić.

Složio se s kritikom da se uredba trebala donijeti prije donošenja proračuna za ovu godinu, a do toga nije, kaže, došlo zbog objektivnih okolnosti. Obećao je da se to ubuduće “u redovnim procedurama neće dogoditi”.

Predstavnici organizacija civilnog društva svoj su apel dijelili uz transparente na kojima je pisalo “Jesu li to te reforme – uništavanje infrastrukture za beskućnike, održivog razvoja, podrške osobama s invaliditetom, mladih, zaštite okoliša”.

Uredba utvrđena na netransparentan način

Članica Savjeta za razvoj civilnog društva Mirela Travar ocijenila je da je predložena uredba utvrđena na netransparentan način, pozivajući da se o njoj razgovara na Savjetu kao i prijašnjih godina. Istaknula je da je prema uredbi novac “srezan” jedino Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, i to za 30 milijuna kuna.

“A Zaklada je jedina koja ima dugogodišnju, sustavnu institucionalnu i programsku podršku organizacijama civilnog društva koje se bave najranjivijim skupinama“, ustvrdila je.

Prema uredbi, povećala bi se izdvajanja za socijalne i humanitarne djelatnosti, odnosno programe i projekte usmjerene ka borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a za organizacije koje se bave takvom djelatnošću bilo je predviđeno 19,68 posto lutrijskog novca, dok su u prošloj godini dobivale 10,39 posto tih sredstava.

Smanjila bi se, pak, stopa izdvajanja u sklopu programskog područja “Razvoj civilnoga društva”, i to s 14,21 posto lutrijskih sredstava u prošloj godini na 4,41, a u obrazloženju se ističe da uredbom najugroženije skupine društva neće biti zakinute, već će preraspodjelom sredstava upravo onim najpotrebitijim građanima sredstva biti pravednije dodijeljena, i to u svim županijama. (Hina)