Nekategorizirano, Stajališta

Hrvatska treba ponuditi utočište za djecu i civile iz Alepa

Ova djeca i ovi civili su na našoj savjesti i ne treba se zavaravati da mi tu nismo ništa mogli
Ova djeca i ovi civili su na našoj savjesti i ne treba se zavaravati da mi tu nismo ništa mogli

Zgroženi ponavljanjem povijesti koje danas u Alepu lišava živote tisuće civila koji su nakon dugotrajne izolacije, izgladnjelosti i svakodnevnog bombardiranja sada prepušteni na milost i nemilost vojsci lojanoj Asadu, Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke Hrvatske kao i Vladu, Sabor i Predsjednicu države da zbog vlastite povijesti ratnih stradanja te sjećanja na tragediju Vukovara i tragediju bliskog nam Sarajeva, odmah tražimo prekid vatre u cilju izvlačenja civila iz Alepa. U skladu s tim, Hrvatska može i treba ponuditi smještaj i zbrinjavanje barem jednog dijela preživjelih obitelji, jer ako ne reagiramo danas, već sutra mnogi od njih više neće biti živi.

Ovo je apel javnosti da stvori pritisak na Vladu Republike Hrvatske te učini ovaj korak na tragu spašavanja ono malo humanosti što nam je ostalo nakon što smo kolektivnom odlukom na razini Europske unije uzorkovali njihovu nemogućnost bijega iz Sirije, pa tako i Alepa te izravno stvorili situaciju u kojoj su tisuće djece ostale u okruženom gradu bez pristupa hrani i lijekovima, izloženi svakodnevnom bombardiranju i razaranju.

Ova djeca i ovi civili su na našoj savjesti i ne treba se zavaravati da mi tu nismo ništa mogli jer je „to igra velikih sila“. Važno je fa da premda jedna „mala“ zemlja, ako zbog ničeg drugog, zbog svog iskustva i zbog svoje savjesti upozori što će se dogoditi kada grad padne.

Jer mi znamo što se događa kad grad padne. Sjećamo se toga svakog 18. studenoga.

S obzirom na to da Hrvatsko stanovništvo, nažalost, dobro zna što znači pad grada za civile i sa srcima punih tuge se kroz godinu redovno sjećamo, obilježavamo i molimo za civilne žrtve rata – na državnoj, lokalnoj, i obiteljskoj razini – Centar za mirovne studije poziva sve građane Republike Hrvatske da  sjećanja na naše žrtve pretvorimo u ruku pomoći drugima koji se nalaze u istoj situaciji.

Važno je da se čuje glas, koji možda ne bi imao učinka, ali bi ostao zapisan u povijesti kao pokušaj obnove ljudskosti. Naša Predsjednica i Vlada su mogli , da su htjeli, lansirati međunarodnu inicijativu zajedno s papom Franjom za privremeni prekid vatre za spašavanje civila, mogli smo to pitanje iznijeti na Europskom vijeću, mogli smo reći da je pitanje sigurnosti i života tih ljudi jednakovrijedno kao i  pitanje naše sigurnosti.

Ali nismo… Kao što nisu ni svi oni na koje smo godinama bili bijesni jer nisu učinili ništa za Vukovar, jer nisu učinili ništa za Sarajevo. Sada smo i mi jedni od „njih“.

Promijenimo to već danas, potpišimo peticiju kojom od Predsjednice i Vlade Republike Hrvatske tražimo da ponudi utočište za djecu i civile iz Alepa, stoji u apelu Centra za mirovne studije.