Nekategorizirano, Svijet

Europska demokracija tema drugog panela građana “Konferencije o budućnosti Europe“

U okviru Konferencije o budućnosti Europe građani Europske unije ovoga su vikenda u Strasbourgu raspravljali o europskoj demokraciji, vrijednostima i pravima, vladavini prava i sigurnosti.

Drugi “Panel europskih građana”, koji je trajao od petak do nedjelje u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nastavak je projekta Konferencije o budućnosti Europe koji se odvija putem internetskih platformi gdje europski građani mogu dati svoje prijedloge o smjeru u kojem bi Europska unija trebala ići.

Na panelu održanom ovog vikenda, 200 nasumično izabranih građana razmatralo je ideje i rješenja na temu moći pojedinca u političkim zbivanjima (demokracija), vladavini prava u EU-u i sigurnosti, posebice u području interneta (zaštita EU). Cijeli program završen je podnošenjem preporuka donosiocima odluka u tijelima Europske unije.

Tema “europske demokracije”“, odnosno uloge građana u donošenju odluka i političkoj participaciji, pokazala se temom koja je, uz klimatske promjene i zaštitu okoliša, privukla najviše pozornosti s više od 1200 prijedloga građana u javnoj raspravi na internetskim stranicama EU-ove Konferencije o budućnosti Europe.

“Važno mi je da čujem kako je biti društveno aktivan u drugim zemljama – očito da svaka zemlja ima jedinstveno iskustvo koje bi pomoglo u pronalasku zajedničkog rješenja“, riječi su jednog od sudionika na otvorenju panela u petak.

Osim pozvanih građana na skupu sudjelovao je dio zastupnika Europskog parlamenta i slovensko predstavništvo s obzirom da Slovenija trenutno predsjeda Vijećem Europske unije.

“Ovakav oblik skupa novina je u europskoj politici. Riječ je o pristupu od dna ka vrhu pri čemu se najbolje može čuti glas običnog građanina“, istaknuo je u svome obraćanju nazočnima slovenski državni tajnik nadležan za EU Gašper Dovžan.

“Transparentna i uključiva rasprava koja sadrži različitosti ali i posebno važno mlade ljude, otvara put ka iskonskoj Europskoj uniji koja ima budućnost kakvom ju je vidio jedan od njezinih osnivača Jean Monnet. Zbog izazova s kojima se susretala EU potrebno je ovako nešto kako bismo mogli učiti jedni i pobliže upoznali različitosti“, zaključio je Dovžan.

Građani članovi prvog od četiri panela sastali su se u Strasbourgu od 17. do 19. rujna i raspravljali o gospodarstvu, obrazovanju, kulturi i digitalnoj revoluciji. Na panelu su organizirane rasprave u malim skupinama, ali i rasprave sa svim članovima u vijećnici Parlamenta. Stručnjaci iz različitih područja podijelili su svoja stajališta o ključnim temama i izazovima.

Paneli građana su dio Konferencije o budućnosti Europe započete u proljeće 2021., sa željom da se odgovori na možebitni manjak povjerenja u europske institucije i nagomilane izazove te definira zajednička vizija svih građana o budućnosti zajednice.

Svaki panel sastaje se tri puta. Prvi sastanci održavaju se tijekom četiri vikenda između 17. rujna i 17. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Drugi se održavaju na internetu u studenome, a treći u gradovima diljem EU-a u prosincu i siječnju, ako zdravstvena situacija to dopusti. Zainteresirana javnost tako može iznijeti mišljenje o aktualnim temama i problematici koja je važna za njih a odnosi se na politike Europske unije.

Višejezična digitalna platforma na razini EU-a do sada je imala više od tri milijuna posjetitelja, izneseno je 7400 ideja, a organizirano više od 2200 događaja s 109 000 sudionika; podaci se ažuriraju na dnevnoj razini i sve je više doprinosa na platformi.

Plenarna zasjedanja Konferencije, otvorene 9. svibnja na Dan Europe, održavat će se jednom u šest mjeseci, a na njima sudjeluju 433 sudionika – 108 zastupnika Europskog parlamenta i 108 predstavnika nacionalnih parlamenata, a ostalo su predstavnici glavnih institucija EU-a, građani, socijalni partneri i predstavnici nevladinih organizacija.

Supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije su belgijski europarlamentarac iz redova liberala Guy Verhofstadt, kao predstavnika Parlamenta, predstavnik Vijeća EU-a i Dubravka Šuica kao potpredsjednica Europske komisije. (Hina)