Aktivizam, Nekategorizirano

Nesigurni rad (u kulturi): Hrvatska i Europa nakon pandemije

Europski parlament u Hrvatskoj u ponedjeljak, 28. veljače, u 10 sati, organizira konferenciju ‘Nesigurni rad u Hrvatskoj i Europi‘, s naglaskom na kulturni i kreativni sektor.

Konferencija je dio projekta #EuropaKultura Europskog parlamenta u Hrvatskoj s hrvatskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima, pokrenutog tijekom 2020. i 2021. kako bi se podigla svijest javnosti o izazovima stvaranja umjetnosti u „novonormalnom“ dobu, ali i o statusu i ulozi kulturnog sektora u društvu.

Konferenciju o nesigurnom radu u kulturi otvorit će ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek (tbc).

O oporavku kulturnog sektora u Europi nakon pandemije govorit će zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu Željana Zovko (videovezom), voditeljica Deska Kreativne Europe iz Ministarstva kulture i medija Anera Stopfer, dramska spisateljica, dramaturginja i redateljica Vedrana Klepic te glazbenica Mirela Priselac Remi. Videoporukama obratit će se glumica i pokretačica kazališta Moruzgva Ecija Ojdanić, direktor agencije laagency Sanjin Đukić i producent Propelerfilma Boris T. Matić. Raspravu će moderirati urednica HRT-a Vlatka Kolarović.

U raspravi o budućnosti nesigurnog rada u Hrvatskoj i Europi, uz moderiranje glavne urednice Svijeta kulture Pavice Knezović Belan, sudjelovat će zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (tbc), menadžerica Uber Hrvatska Morena Šimatić (tbc), nezavisna muzikologinja i kustosica u udruzi KOLEKTIV Davorka Begović, glavna ekonomistkinja iz Hrvatske udruge poslodavaca Iva Tomić te izvršni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za projekte, edukaciju i europska pitanja Darko Šeperić. Okupljenima će se videoporukama obratiti predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Konferencija završava radionicama kulturnih vještina koje će facilitirati Arijana Lekić Fridrih, a vodit će ih grafiter Leon GSK, spisateljica Iva Ušćumlić, akademski kipar Mak Melcher akademska glumica Mia Melcher, fotografkinja Sara Pukanić te koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec. Kreativne radionice bit će otvorene za sve sudionike konferencije.

Za vrijeme trajanja konferencije Srđan Sandić, u suradnji s Televizijom Student intervjuirat će okupljene o mišljenjima o stanju kulturnog sektora, Morana Bigač Leš predstavit će Desk Kreativne Europe i europskih fondova u kulturi, a DJ VENOM facilitirat će glazbenu DJ radionicu.

Konferencija će se održati u Zagrebu u prostoru Peti kupe, Trnjanska cesta 5, a raspravu je moguće pratiti uživo i na Facebook stranici i YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

*Napomena: ulazak na konferenciju moguć je samo uz valjanu Covid potvrdu.

Izvor: Desk Kreativne Europe – Kultura