Aktualno, Nekategorizirano

Predstavljanje studije ‘Od projekta do projekta’

Foto: Facebook ‘[BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture’
Nakon nedavno održane izložbe Rad, (ne)red i (samo)disciplina: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi, na kulturnoj sceni nastavljaju se problematizirati pitanja prekarnog rada i faktora koji utječu na nesigurne radne uvjete u kontekstu neoliberalnog kapitalizma.

Kustoski kolektiv BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture poziva na predstavljanje studije Od projekta do projekta: Rad i zaposlenost u kulturnom sektoru sociologinje Jake Primorac koja će se održati u utorak, 22. veljače u 18 sati u prostoru Nove BAZE (Nova cesta 66).

U studiji Od projekta do projekta: rad i zaposlenost u kulturnom sektoru Jaka Primorac analizira polje kulture iz perspektive rada i radnih uvjeta kulturnih proizvođača. Fokusirajući se na kulturnopolitički okvir te strukturu zaposlenja i karakteristike rada u sektoru, studija ukazuje na posljedice sve snažnije projektizacije kulturne proizvodnje: rast nesigurnosti i potplaćenost velikog broja kulturnih radnica i umjetnika. Osim toga, Primorac u studiji postavlja jasan zahtjev za razvojne javne politike koje će omogućiti plaćeni rad i bolje radne uvjete u polju kulture, ali i šire očuvanje kulture kao javnog dobra.

Na promociji će, osim autorice, sudjelovati recenzentica studije Biserka Cvjetičanin, sociologinja Katarina Jaklin i suurednica izdanja Dunja Kučinac.

U recenziji knjige Valerija Barada ističe kako studija “nudi i širi razloge nepriznavanja i nepercipiranja kulturnog rada kao rada, a argumentaciju nalazi u povijesnim, ali i socio-političkim procesima. Zbog toga studija uz pregledan, ima i analitički karakter, što je čini materijalom koji se može koristiti i u neposrednim zagovaračkim raspravama.” Biserka Cvjetičanin zaključuje kako “autorica s velikim poznavanjem problematike projektnog fleksibilnog tipa rada u kulturi otvara niz pitanja i zalaže se za nove oblike financiranja rada koji mora biti pravedno plaćen unutar sustava ‘u kojem se kultura i umjetnost shvaćaju kao javno dobro’.”

Za čitanje preporučujemo i tekst Sustav koji proždire sebe samog Luje Parežanina o ovoj studiji, u kojoj navodi: “Ako je unutar javne politike kultura definirana kao područje čiji razvoj je potrebno zaštititi i poticati, tada je neophodno iz temelja redefinirati aktualni tržišni, individualizirani i meritokratski model, koji ne samo da očito ne raspolaže strateškom vizijom kulture nego je, riječima autorice ovog važnog doprinosa borbi kulturnih radnica, u svojim temeljima – neodrživ.”

Izvor:  Facebook najava