Aktualno, Nekategorizirano

Natječaji Rezidencijalni program: Stambeno pitanje na zagrebačkoj Trešnjevci

18880257_1695971343765542_7370698732495402008_o“Pozivamo međunarodne umjetnike s prebivalištem izvan Hrvatske da se prijave na istraživački rezidencijalni program koji će se odvijati u i oko našeg prostora BAZA smještenog na zagrebačkoj Trešnjevci, a fokusirat će se na stambeno pitanje. Boravak će se realizirati prema dogovoru u trajanju od tri tjedna, a u periodu između 18. rujna i 18. studenog 2017.

Rezidencijalni program istražuje stambeno pitanje na Trešnjevci. Radi se o kvartu u kojem možemo pratiti različite procese vezane uz stanovanje: povijesno, riječ je o radničkom naselju, prijeratnim gradnjama slabije kvalitete u kojima je između ostalog izrastao i radnički pokret i dao važan doprinos zagrebačkom antifašističkom pokretu, da bi se nakon 2. svjetskog rata, kao i u drugim dijelovima Zagreba, mogle pratiti težnje ka ostvarenju tzv. socijalističkog grada kroz projekte kolektivnog stanovanja i izgradnju infrastrukture poput kvartovskog kulturnog centra, i danas živog CeKaTe-a. U tranzicijskom pak periodu Trešnjevku snažno obilježava tzv. divlja gradnja, upliv privatnog tržišta u stanogradnju, otkupi dotrajalih stambenih jedinica radi izgradnje i tržišnog plasmana novih zgrada koje parametrima potpuno mijenjaju organizaciju naselja. Današnjica Trešnjevke bit će polazna točka umjetničkog istraživanja.

Kroz organizirane sastanke i vođene ture izabrani umjetnik/ica će dobiti uvid u procese koji su oblikovali Zagreb do danas, s posebnim naglaskom na kvart Trešnjevka i stambeno pitanje u njemu. Istraživanje će se tijekom rezidencijalnog boravka razvijati u suradnji s BLOK-ovim kustoskim timom, a prema umjetnikovim interesima. Od umjetnika/ice se očekuje da svoje istraživanje javno predstavi u BAZI.

Pored honorara u iznosu od 500 eura pokrivamo troškove smještaja za tri tjedna i ograničene putne troškove”.

Prijave se šalju na adresu elektroničke pošte (subject: For the Open Call) do 11. lipnja.

Prijave trebaju sadržavati motivacijsko pismo (ne više od 750 riječi) u kojemu se izlaže interes za temu i kontekst, CV i portfolio u PDF-u. Slike se ne šalju kao zasebni dokumenti, već ih treba uklopiti u PDF. Potrebno je specificirati datume boravka (tri tjedna u razdoblju od 18. rujna do 18. studenog 2017).

 

Preuzeto sa portala: Kulturpunkt