Aktualno, Nekategorizirano

Završio je projekt “Šake pune oblaka: participativne radionice čitanja u učeničkim domovima”

BLOK – lokalna baza za osvježavanje kulture 27. veljače zaključila je obrazovni program ‘Šake pune oblaka’ u Centru mladih Ribnjak malom izložbom kolaža i zajedničkim druženjem s učenicima, učenicama i pedagoginjama iz Učenički Dom Dora Pejačević, Učenički Dom Novi Zagreb i Učenički dom – Tehnička škola Zagreb te voditeljicama kreativnih radionica.

U centru mladih Ribnjak postavljena je mala izložba kolaža nastalih prema motivima iz drame ‘Šake pune oblaka’ Lejle Kalamujić, priče ‘Paviljon’ Viktora Ivančića i romana ‘Mladež bez boga’ Ödöna von Horvátha te se družili s učenicima, učenicama i odgajateljicama iz Učeničkog doma Dore Pejačević, Učeničkog doma Novi Zagreb i Učeničkog doma Tehničke škole Zagreb te voditeljicama radionica.

Čitalačka pismenosti mladih u Hrvatskoj, osobito srednjoškolaca, na zabrinjavajućoj je razini. Pritom mladi iz podrazvijenih područja te oni koji pohađaju strukovne i specijalističke škole imaju znatno lošije uvjete za razvijanje čitalačkih kompetencija, koje su jedan od temelja njihovog ravnopravnog sudjelovanja u društvu, od svojih vršnjaka u gimnazijama i većim gradovima.
Stoga kroz projekt “Šake pune oblaka” provodile su se participativne interdisciplinarne radionice čitanja suvremene književnosti u učeničkim domovima, a provedena je javna kampanja podizanja svijesti o važnosti razvoja čitalačkih navika svih mladih u RH.

Ovdje možete poslušati tri audio reportaže sa svake od radionica koje je pripremila Ljubica Letinić: https://soundcloud.com/kolektiv_blok

Projekt “Šake pune oblaka” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost udruge BLOK – lokalna baza za osvježavanje kulture. Ukupna vrijednost projekta iznosi 353.500,00 kuna. Projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 300.475,00 kuna.

Izvor: Facebook BLOK /CD