Aktualno, Nekategorizirano

Blok: 25 posto budžeta udrugama u kulturi za plaće i hladni pogon

Kustoski kolektiv Blok nakon završene prve faze kampanje “Za poštenu plaću” predao je zahtjeve Ministarstvu kulture i medija kojima traži povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi RH, te da do 25 posto toga budžeta bude dopušteno potrošiti na plaće i hladni pogon.

“Prva faza kampanje ‘Za poštenu plaću!’ je završila: Ministarstvu kulture i medija RH predale smo zahtjeve. Od Ministarstva zahtijevamo povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi RH, te da do 25 posto budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija”, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je zahtjevima i potpisima priložen i sažetak pravne analize trenutnih uvjeta Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, te da se odgovor Ministarstva očekuje krajem kolovoza, uoči raspisivanja Poziva za 2022. godinu.

Cilj kampanje “Za poštenu plaću!” jest skrenuti pozornost na udjel udruga u kulturi u ukupnoj kulturnoj proizvodnji RH te upozoriti na važnost postojanja stabilnih, održivih radnih uvjeta, zajamčenih pravnim mehanizmima.

Kampanju je pokrenuo kustoski kolektiv Blok koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture.

Iz Bloka ističu kako udruge u kulturi rade preko autorskih i studentskih ugovora, od projekta do projekta, za ispodprosječnu plaću, mizerne honorare i bez plaćenih prekovremenih, bez zdravstvenog osiguranja i bez osiguranog radnog prostora i tehnike, te nerijetko posežući u vlastiti džep da bi zaokružile financijsku konstrukciju projekta.

Napominju kako su se uslijed krize uzrokovane koronavirusom problemi dodatno pojačali, budući da su udruge u kulturi ostale isključene iz mjera pomoći, kako onih Ministarstva kulture i medija RH, namijenjenih isključivo samostalnim umjetnicima, tako i onih državnih, namijenjenih isključivo tvrtkama.

Smatraju kako resorno Ministarstvo, inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na nekim uvjetima koje udruge u kulturi zbog same svoje prirode ne mogu ispuniti, godinama izravno potiče nesigurne oblike rada, a udrugama onemogućuje stabilno funkcioniranje.

Kampanju je do ponedjeljka, 19. srpnja, podržalo 122 organizacija (OCD-a, umjetničkih organizacija, sindikata, institucija) i inicijativa, osam međunarodnih organizacija te 549 osoba.

Kampanja “Za poštenu plaću!” dio je projekta “Kultura na minimalcu – neće proći!” koji je podržan s 4,971 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. (Hina)