Nekategorizirano, Svijet

Obrazovanjem protiv ukorijenjena rasizma u Europi

Rasizam je strukturalno ukorijenjen posvuda u Europi, a najbolje sredstvo za borbu protiv toga je obrazovanje, ustvrdila je izvjestiteljica Europskog parlamenta Salima Yenbou (Zeleni).

Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu raspravljalo se o ulozi kulture, obrazovanja, medija i sporta u borbi protiv rasizma. Najveći problem, kazali su zastupnici, rasizam je prema Romima.

Izvjestiteljica Salima Yenbou (Zeleni) kazala je da treba djelovati po pitanju rasizma, koji je neosporiva, dokumentirana i strukturalno ukorijenjene pojava posvuda u Europi.

Obrazovanje je u tome na prvom mjestu.

“Važno je da studenti uče više o kolonijalizmu, ropstvu, genocidu (…) Trebamo jačati one institucije i umjetnička djela te ih treba vratiti zemljama podrijetla. Važno je poštivati njihovu povijest i kulturni identitet te ispričati priče koje su prethodne generacije htjele prešutjeti”, rekla je francuska zastupnica.

Potrebno je zaustaviti rasistički jezik u medijima o migrantima, dodala je.

“Posebice podupirem EU smjernice za sportske organizacije te se cijela zajednica treba poticati na izražavanje međusobnog poštovanja”, poručila je Yenbou.

“Imamo priliku utjecati na sve. Mediji, društvo i sport imaju važnu ulogu u poticanju mladih.” kazala je.

Njezino izvješće o borbi protiv rasizma prihvaćeno je na plenarnoj sjednici s 495 glasova za, 109 protiv i 92 suzdržana.

Luksemburška zastupnica Monica Semedo iz kluba Renew Europe kazala je da je poanta ovog izvješća postizanje jednakih prilika za sve bez obzira na etničku pripadnost i kazala da govori iz vlastitog iskustva pošto je crnkinja.

Slovački zastupnik Peter Pollak iz redova pučana također je naveo primjere osobnog iskustva rasizma.

Nisu mi dopustili ulazak u restoran sa ženom, a redovno primam prijetnje smrću jer sam Rom”.

Kazao je da su romska djeca naročito izložena segregaciji i nepravednom postupanju te da ih se nerijetko neopravdano smješta u razrede s djecom s posebnim potrebama.

Kao osoba koja je sudjelovala u izradi izvješća, kazao je da je ono ambiciozno i doprinosi ciljevima borbe protiv rasizma.

Matić: Rasizam u svim porama društva

Predrag Fred Matić (S&D) također je kazao da je problem rasizma u Europskoj uniji strukturni problem koji je utkan u gotovo sve pore društva, te je pozvao na najstrože kazne prema onima koji “potiču, promoviraju i provode rasizam”, bez izuzetka.

Što se tiče stanja Romske populacije, za Hinu je naveo podatke Eurobarometra iz 2019. kada su građani Europe kao najčešću osnovu za diskriminaciju naveli “pripadnost romskoj manjini”.

Podsjetio je da je 2020. donesena rezolucija kojom je EP osudio strukturnu diskriminaciju te istaknuo važnost osiguravanja punog pristupa obrazovanju.

Matić smatra da mediji “senzibilizacijom javnosti mogu postići da se slome neke od predrasuda koje postoje”.

“Tu su obrazovni sustavi kao apsolutni broj jedan, potom društveni akteri, politički dionici, svi mi kao društvo zajedno”, poručio je.

Na pitanje što Europska unija konkretno poduzima po pitanju integracije i zapošljavanja Roma, kazao je da EP kontinuirano otvara temu položaja Roma i borbe protiv diskriminacije, nejednakog postupanja ili bilo kojeg oblika netrpeljivosti.

“Također, donesen je novi desetogodišnji plan za potporu Romima u EU-u. U fokusu tog plana je sedam ključnih područja: ravnopravnost, uključenost, sudjelovanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i stanovanje i to su politike na kojima nastavljamo raditi.”

Rasizam i u bijegu pred ratom

Romeo Franz iz Zelenih tvrdi da je rasizam prisutan čak i među izbjeglicama iz Ukrajine. Afričke studente i Rome ne žele prihvatiti u autobuse i vlakove, kazao je.

“Rat pogađa sve jednako, pa moramo biti složni. Ne smijemo dopustiti da pojedinci s rasizmom prema Romima uništavaju to što je Europa dosad postigla”, poručio je.

Njemica Christine Anderson iz krajnje desnog ID-a rasizmom je, pak, prozvala odnos zapada prema Rusiji, budući da se trenutno Rusima zabranjuje sudjelovanje u sportskim natjecanjima te kulturni djelatnici dobivaju otkaze.