Nekategorizirano, Stajališta

Europske udruge protiv Oettingerova imenovanja zbog diskriminirajućih izjava

Foto: EPA
Foto: EPA

Skupina nevladinih organizacija zatražila je od Europskog parlamenta da odbaci dodjelu resora za ljudske resurse njemačkom povjereniku Guentheru Oettingeru zbog njegovih rasističkih, seksističkih i homofobnih izjava.

“Kao organizacije koje rade na ravnopravnosti, nediskriminaciji i zauzimaju se za transparentnost i etičnost, mislimo da povjerenik Oettinger nije prikladan za nadzor ljudskih resursa u Europskoj komisiji. Povjerenik Oettinger je davao rasističke, seksitičke i homofobne izjave u nekoliko navrata”, kaže se u zajedničkom pismu Europskom parlamentu koje su neke od najvećih nevladinih organizacija u Bruxellesu, među njima Transparency International EU, Međunarodna udruga lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih osoba (ILGA), Europski ženski lobi i Europska mreža protiv rasizma.

Pismo je poslano uoči saslušanja Guenthera Oettingera u Europskom parlamentu, koje je predviđeno u ponedjeljak, 9. siječnja, a koje treba proći zbog preuzimanja novog resora.
Dosadašnja potpredsjednica Europske komisije za proračun i ljudske resurse, Bugarska Kristalina Georgieva napustila je 2. siječnja Komisiju i preuzela visoku dužnost u Svjetskoj banci.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker dao je njezin resor njemačkom povjereniku Guentheru Oettingeru, koji je inače zadužen za digitalnu ekonomiju i društvo. Još uvijek nije jasno hoće li Oettinger postati i potpredsjednik Komisije. Također, još nije određeno tko će iz Bugarske ući u sastav Komisije i koji će resor dobiti.

Oettingerove izjave u posljednje vrijeme podigle su dosta prašine u europskoj javnosti, a koje u svom pismu navode i nevladine organizacije. Tako je u listopadu na jednom sastanku s poslovnim ljudima u Hamburgu održao govor koji su mnogi ocijenili rasističkim, homofobnim i mizoginim.
Kineze je u tom govoru nazvao “kosookima”.

“Prošli tjedan, kineski ministri bili su u Bruxellesu na godišnjem sastanku EU-Kina. Devet muškaraca, jedna stranka, nema demokracije. Svi u tamnoplavim odijelima na jednoredno kopčanje. Svi počešljani s lijeva na desno s pastom za crne cipele”, rekao je Oettinger prema snimci objavljenoj na YouTubeu.

Zatim je rekao da je njemačka vlada toliko zbrkana da bi mogla homoseksualne brakove proglasiti obvezujućim za svakoga te da mnoge žene dobiju svoj posao samo zbog kvota, a ne zbog svojih zasluga.
U studenom je procurilo u javnost da je Oettinger u svibnju putovao ne jednu konferenciju u Budimpeštu privatnim zrakoplovom Klausa Mangolda, njemačkog poslovnog čovjeka koji je ruski počasni konzul u Njemačkoj.

“U ovom ključnom trenutku za EU, važnije je no ikad imati čvrstu i vjerodostojnu odlučnost Europske komisije u suprotstavljanju diskriminaciji i djelovanju na ravnopravnosti svih. Povjerenik zadužen za ljudske resurse mora davati osobni primjer”, kaže se u pismu nekoliko nevladinih organizacija. (HINA)