Aktualno, Nekategorizirano

Međunarodni tjedan protiv uličnog uznemiravanja u nedjelju otvara “modna revija” na Cvjetnom trgu

19642683_1894495933954015_8976722369898782784_n

Ako još uvijek smatrate da je ulično uznemiravanje bezazleno, dođite na „modnu reviju“ koju 8. travnja u 12.00 sati na Cvjetnom trgu organizira Hollaback! Hrvatska u sklopu Međunarodnog tjedna protiv uličnog uznemiravanja.

Revija nije glamurozna kao što se od događaja s takvim nazivom očekuje, ali naši modeli zaslužili su da ih se dođe pogledati i da se pokuša razumjeti njihovo iskustvo i perspektiva. Na ovoj će reviji improviziranim crvenim tepihom prošetati osobe noseći u rukama papir koji sadrži uvrede/nazive koje su te osobe čule za vrijeme rodno uvjetovanog uznemiravanja.

Hollaback Hrvatska, inicijativa usmjerena na suzbijanje uličnog uznemiravanja upozorava da se ne radi o izoliranim incidentima ili komplimentima već o obliku rodno uvjetovanog nasilja i vidu seksizma. Bez obzira radi li se o seksističkim šalama, dobacivanjima, ili pak seksualnom nasilju i nasilju nad ženama u partnerskoj vezi – ništa od toga nije bezazleno jer se radi o raznim manifestacijama sveprisutnog patrijarhata. I umjesto da društvo polako sazrijeva i odbacuje štetne patrijarhalne nome i prakse, u hrvatskom društvu je vidljiv trend u kojem se društvo kreće unatrag te se moramo ozbiljno zabrinuti i boriti da protiv smanjivanja ženskih i LGBTIQ prava.

U Hollabacku se borimo protiv nazadovanja i poručujemo da za seksizam i nasilje nema opravdanja!

Zagreb Međunarodnom tjednu protiv uličnog uznemiravanja  održat će se od 8. – 14. travnja, brojnim aktivnostima koje su besplatne i otvorene za javnost. Kroz sve aktivnosti članice inicijative spremne su razgovarati o uličnom uznemiravanju, ukazati na njegove uzroke i kako se nositi s time te upozoriti na to da se radi o seksizmu i homofobiji, stoji u najavi Hollaback Hrvatska.

Aktivnosti uključuju: predavanje i projekciju filma, javnu akciju u centru grada za vrijeme špice, tečaj samoobrane za žene, izložbu i otvorena vrata Hollabacka!

Detaljniji opis aktivnosti OVDJE.