Nekategorizirano, Svijet

UN-ova povjerenica: Nasilje u SAD podsjetnik na rasnu nejednakost

Prosvjedi u SAD potaknuti ubojstvom Georga Floyda istaknuli su problem “policijskog nasilja” nad osobama koje su već dikriminirane zbog boje kože i zbog čega često nemaju pravo na odgovarajuću zdravstvenu skrb, obrazovanje ili posao, ocijenila je u utorak Michelle Bachelet, povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Ona je u izjavi upozorila kako je pandemija COVID-19 već ostavila “razorni učinak” na osobe afričkog podrijetla i pripadnike etničkih manjina u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD dodajući kako se tim ljudima mora osigurati pristup testovima na virus i ukupnoj medicinskoj zaštiti

“Ovaj je virus još jednom ukazao na endemsku nejednakost koja se predugo ignorirala. Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georga Floyda dodatno su upozorili ne samo na policijsko nasilje nad ljudima zbog boje njihove kože nego i na nejednakosti u zdravstvu, obrazovnom sustavu i pri zapošljavanju kao i na endemsku rasnu diskriminaciju”, istaknula je Bachelet.

Policija i mediji izvjestili su kako su najmanje petorica američkih policajaca ranjena u pucnjavi u nasilnim prosvjedima koji su izbili nakon što je 25. svibnja ubijen Floyd tijekom brutalnog policijskog privođenja.

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je slanjem vojske ako gradovi i savezne države sami ne zaustave izgrede. (Hina)