Nekategorizirano, Stajališta

Studija sveučilišta UCLA: Hollywood sporo ispravlja svoje rasne i žanrovske nejednakosti

oskar– Unatoč kampanji za raznolikost Oscara, sve snažnijem glasu žena, pokretu #MeToo i uspjehu filma “Black Panther” o crnome superjunaku, žene i glumci koji nisu bijelci podzastupljeni su u Hollywoodu, pokazuje studija.

Studija koju je pet godina provodilo sveučilište UCLA konstatira da “javnost više voli filmove i televizijske programe s glumcima raznolikog etniciteta, ali “filmski sektor sporo ispravlja svoje rasne i žanrovske nejednakosti”.

Anketa je obuhvatila 200 različitih američkih filmova prikazanih u Sjedinjenim Državama u 2016., te 1251 televizijski program emitiran 2015. i 2016.

Žene su danas prisutnije na filmu, no stanje se pogoršalo kad je riječ o režiji, a to je nakon producenata i direktora studija najutjecajnije zanimanje u filmskoj industriji. U promatranom razdoblju bilo je samo 6,9 posto žena redateljica, što je pad u odnosu na godinu prije kada ih je bilo 7,7 posto. Također, u padu je broj žena kao glavnih protagonista filma.

Na televiziji su žene prisutnije u glavnim ulogama: 45 posto u serijama emitiranima na kablovskoj televiziji.

Kad je riječ o manjinama koje čine 40 posto američkog stanovništva, one su dvaput manje zastupljene u glavnim ulogama na kablovskoj televiziji i pet puta manje u televizijskim serijama nego bijelci.

Crni glumci su u nešto boljem položaju, možda zahvaljujući kampanji Oscars So White (Tako bijeli Oscari), pa crni glumci danas prosječno nose 14 posto uloga na filmu i televiziji, a to je “proporcionalno njihovu udjelu u američkoj populaciji”, stoji u izvješću.

“Ako takvo kretanje ide u dobrom smjeru, pred nama je dug put prije nego što osobe koje nisu bijelci i žene budu zastupljene u skladu s demografskom stvarnošću u većini područja filmske umjetnosti, a napose iza kamere, ističe Darnell Hunt, koatuor ankete provedene na katedri za društvene znanosti na koledžu UCLA.

Izvješće posebno izdvaja svjetski komercijalni uspjeh blockbustera “Black Panther” (Crna pantera), u kojem su većina glumaca crnci kao i umjetnička ekipa, što pridonosi rušenju mita prema kojem filmovi u kojima glavnu ulogu nose žene ili crnci navodno nisu dobro prihvaćeni na velikim tržištima poput Indije ili Kine. (Hina)