EHO, Inicijative, Nekategorizirano

Moćne žene pokrenule inicijativu za borbu protiv seksualnog zlostavljanja

zene_crInicijativa je pokrenuta s ciljem borbe protiv sustavnog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u Hollywoodu, ali i drugim radnim okruženjima diljem zemlje.

Inicijativa uključuje:

– Fond za pravnu pomoć (13 milijuna dolara u donacijama) namijenjen manje privilegiranim ženama poput radnica u bolnicama, farmama, tvornicama, restoranima i hotelima,

– Zakone koji će kažnjavati tvrtke koje ne reagiraju na prijave o zlostavljanju i otežati korištenje ugovora o tajnosti koji ušutkavaju žrtve,

– Kampanju za rodnu ravnopravnost u holivudskim studijima i agencijama

– Poziv ženama da na dodjeli nagrada Golden Globes 8. siječnja upozore na problem seksualnog zlostavljanja nošenjem crne odjeće.

Inicijativa je predstavljena 1. siječnja u otvorenom pismu naslovljenom “Drage sestre” u kojem potpisnice izražavaju potporu ženama iz radničke klase, želeći na taj način nadograditi pokret #MeToo koji je bio fokusiran uglavnom na osobe na pozicijama moći.

Među potpisnicama pisma su Shonda Rhimes, Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Natalie Portman, Rashida Jones, Emma Stone, Kerry Washington, Reese Witherspoon, Jill Soloway, odvjetnice Nina Shaw i Tina Tchen, bivša šefica osoblja za Michelle Obamu, i mnoge druge.

Inicijativa Time’s Up nema vođu, već je vode volonterke organizirane u radne skupine, prenosi Vox Feminae.