Nekategorizirano, Stajališta

GONG traži od Plenkovića da podnese ostavku zbog lažnih očitovanja dužnosnika

Na slici Jelena Berković (arhivska fotografija), FAH
Na slici Jelena Berković (arhivska fotografija), FAH

Udruga GONG zatražila je u petak od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da podnese ostavku zbog, kako su naveli, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine.

“Ako je iskaz bivše potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić pred USKOK-om točan, visoki dužnosnici udruženi s privatnom interesnom skupinom zarobili su i zloupotrijebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurirali medije, zbog čega ova Vlada više ne može upravljati državom”, poručuje GONG u priopćenju.

Ističu da je premijer Plenković obmanuo javnost i Hrvatski sabor kada je, braneći se od zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi, zatajio inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem na koji je poslao ne samo Martinu Dalić, nego i bivšeg Agrokorovog direktora i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

Ministar financija Marić lagao je pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa kad je tvrdio da se izuzeo od odlučivanja u slučaju Agrokor jer je prijavio samo dva od ukupno sedam sastanka na kojima je sudjelovao te je, prema Dalić, bio vrlo aktivan u kreiranju Lex Agrokora, navodi GONG.

Podsjećaju i da je bivša potpredsjednica Dalić priznala cenzuru zaustavljanjem priče u jednom mediju, lagala javnosti da radna skupina ne postoji, smatrala nepristojnim propitivanje naknada članovima radne skupine i, dodaju, dovodila svoje prijatelje, koji žive od financijskih transakcija, na sastanke s Agrokorovim kreditorima.

Tvrde i da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) zloupotrijebljena za nezakonite provjere kandidata za Agrokorovog povjerenika.

I konačno, USKOK je prihvatio tezu o neformalnoj radnoj skupini koja je radila “ne-javno” i odbacio kaznenu prijavu, mada postoji sve više indicija da su, ističe GONG, upravo takve okolnosti omogućile da, umjesto javnog, prevladaju skriveni partikularni interesi.

“Ovi događaji još jednom potkrepljuju važnost ostvarivanja dugogodišnjih zahtjeva GONG-a da se zakonski reguliraju kontakti između javnih dužnosnika i predstavnika privatnih interesa”, zaključuje ta udruga u priopćenju.