Nekategorizirano, Stajališta

Inicijativa za snažno civilno društvo traži od Plenkovića da ne imenuje EGSO

Inicijativa za snažno civilno društvo u srijedu je premijera Andreja Plenkovića zatražila da na sjednici Vlade ne imenuje članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), ocjenjujući da procedura izbora iz redova organizacija civilnog društva nije bila transparentna.

“Obraćamo Vam se sa zahtjevom da na sutrašnjoj sjednici Vlade ne imenujete članove Europskog i socijalnog odbora, s obzirom da procedura izbora članova i članica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva nije bila u skladu s načelima transparentnosti i autonomije rada civilnog društva koje su temelji svake demokracije”, istaknula je Inicijativa za snažno civilno društvo u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću u povodu imenovanja članova i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) iz redova organizacija civilnog društva.

Uvjereni su kako ovakva procedura izbora članova i članica tog važnog tijela EU ozbiljno šteti ugledu Hrvatske, posebice u vrijeme predsjedanja RH Vijećem Europske unije, kada je, što i premijer osobno kontinuirano ističe, velika pažnja usmjerena na Hrvatsku.

Stoga smatraju da je u cilju očuvanja ugleda Hrvatske, ali i osnovnih demokratskih principa i uzusa te autonomije civilnog društva, nužno na adekvatniji način provesti izbore članova i članica iz redova organizacija civilnog društva i tek nakon toga na sjednici Vlade imenovati članice i članove EGSO-a.

Tvrde da je Ured za udruge Vlade RH pokrenuo kandidacijski postupak s velikim zakašnjenjem, a kada su raspisali javni poziv za kandidiranje on je bio otvoren samo sedam dana, a dodatni uvjet za podnošenje pojedinačne kandidature nije bila podrška mreža što je dosad jamčilo širu potporu organizacija civilnog društva (OCD) kandidatima, navodi se u priopćenju.

Inicijativa napominje kako su u Savjetu nakon postupnih izmjena u tijeku posljednjih godina apsolutnu većinu stekla tijela državne uprave (TDU) te zajednice općina, gradova i županija, koje su već birale svoje predstavnike u Odbor regija EU, a sada i u drugo europsko savjetodavno tijelo – EGSO.

“Ova prevaga u odnosu na predstavnike OCD-a omogućila je da na konstituirajućoj sjednici Savjeta nije utvrđena procedura i nije prihvaćen višekratno ponavljani zahtjev nekih članova Savjeta da se na dnevni red stavi ta točka – već je rečeno da će biti organizirana još jedna sjednica na kojoj će se kandidati imati prilike bar predstaviti. Do druge sjednice Savjeta nije došlo”, dodaje se u priopćenju.

Napominju i kako je sve prethodno rečeno bila priprema za provedeno pisano glasanje o kandidatima temeljem njihovih životopisa, i to neposredno prije sjednice Vlade na kojoj će se utvrditi kandidati za članstvo u EGSO-u iz sve tri skupine, pri čemu je apsolutna većina TDU-a i zajednica preglasala predstavnike OCD-a, umjesto da se izuzmu od glasanja. ·

“Ured za udruge je dakle pokrenuo proceduru izbora članica i članova u Europski gospodarski i socijalni odbor iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i očitovanja članica te članova Savjeta za razvoj civilnoga društva koji bi o izboru trebali glasati”, navode u pismu Plenkoviću koordinatorica Platforme za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL Branka Juran, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i upraviteljica SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, članica EGSO-a Marina Škrabalo.

Dodaju kako se nadaju da će premijer ‘vratiti izbore za EGSO u proceduralni kolosjek’. (Hina)