Nekategorizirano, Stajališta

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost i Kuća ljudskih prava uputili otvoreno pismo predsjednici

PHOTO: Polska Agencja Prasowa / Paweł Supernak
PHOTO: Polska Agencja Prasowa / Paweł Supernak

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Kuća ljudskih prava Zagreb uputili su otvoreno pismo predsjednici Grabar Kitarović koje prenosimo u cjelosti:

Poštovana predsjednice Grabar Kitarović,
Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) koja okuplja 32 organizacije civilnog društva aktivne u području međunarodne razvojne suradnje i Kuća ljudskih prava Zagreb, ovim Vas putem pozivaju da iskoristite svoj autoritet i uspostavljene bliske vanjskopolitičke odnose s predsjednikom Republike Poljske, gospodinom Dudom i u okviru svojih mogućnosti, poduzmete korake koji će spriječiti odlazak Poljske u autoritarni režim.
Naime, kao što sigurno pratite, poljski parlament u zadnjih godinu i pol dana usvojio je niz anti-demokratskih zakona kojima derogira demokraciju u Poljskoj. Naše kolegice i kolege iz Poljske zamolili su nas da danas pošaljemo pismo predsjedniku Poljske (koje je u prilogu). Najnoviji slučaj derogacije demokracije u Poljskoj je jučerašnje usvajanje zakona u poljskom parlamentu kojim se pod političku kontrolu vladajuće stranke u potpunosti stavlja Vrhovni sud
Poljske. Ranije je derogiran Ustavni sud Poljske, a svakodnevno primamo izvješća od naših suradnika/ca iz Poljske o napadima na slobodu medija, civilno društvo i posebno o napadima na ljudska prava žena.

Kao što znate, zbog svega navedenog, Europska komisija razmatra aktivirati prema Poljskoj do sada nikada upotrebljene sankcije – gubitak prava glasa Poljske u Europskom vijeću.
Svjesni smo da je Poljska važna saveznica Hrvatske u vanjskoj politici. Ipak, vjerujem da se slažemo da hrvatska vanjska politika osim pragmatičnih ekonomskih interesa mora imati i jasne kriterije poštivanja ljudskih prava i demokracije. Ako krenemo motivirani dominantno ekonomskim interesima surađivati s Vladama koje krše ljudska prava i zatiru demokraciju, to će nam se na duge staze vratiti kao bumerang.

Dužnost RH u međunarodnim odnosima ne može biti samo sebično stjecanje vlastitog prosperiteta, nego i osiguranje da vladavina prava i zaštita ljudskih prava vladaju u zemljama partnericama RH.

Molimo Vas da nas izvijestite koje ste korake poduzeli kako bi pomogli poljskom narodu da nastavi živjeti u demokratskom društvu koje poštuje trodiobu vlasti, neovisnost civilnog društva, ljudska prava i slobodu medija.

Prilog: Pismo predsjedniku Poljske

 

Članice Platforme su: ADRA Hrvatska – Adventistička agencija za pomoć i razvoj, Autonomna ženska kuća Zagreb, ACT Grupa, B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran., Centar M.A.R.E: Model aktivne rehabilitacije i edukacije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus Split, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Humanitarna i mirotvorna organizacija Deša – Dubrovnik, Documenta – Centar za sučavanje s prošlošću, Domine – Split, Domino, Forum za slobodu odgoja, GONG, Inicijativa mladih za ljudska prava, Institut za razvoj obrazovanja, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA Centar, Mirovna grupa mladih Dunav, Mreža mladih Hrvatske, OBRIS – obrana i sigurnost, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Savez udruga Klubtura, Srpski demokratski forum, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Volonterski centar Zagreb, Zelena akcija, Živi Atelje Dajht Kralj