Nekategorizirano, Stajališta

SSSH podržao zahtjeve Inicijative Za snažno civilno društvo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je u srijedu zahtjeve Inicijative Za snažno civilno društvo koja traži da se Vladine mjere za zadržavanje radnih mjesta prošire i na udruge civilnog društva te da se omogući isplata ugovorenih sredstava za društveno korisne projekte.

Prema načelu jednakovrijednosti svakoga radnog mjesta i nužnosti očuvanja prihoda svakog radnika, SSSH poziva Vladu da prihvati prijedloge Inicijative Za snažno civilno društvo.

Od Vlade traže i da potporu za očuvanje radnih mjesta proširi i na radnike zaposlene po ugovorima o radu na neodređeno ili određeno vrijeme u organizacijama civilnog društva, na isti način kako je to prije nekoliko dana omogućeno sportskim udrugama i drugim poslodavcima u sportu, usvajanjem Zakona o dopunama Zakona o sportu.

“Ne postupanje Vlade jednako prema svim udrugama kao prema sportskim udrugama odnosno jednako prema svim zaposlenima u udrugama kao prema zaposlenima u sportskim udrugama, može se smatrati diskriminacijom”, poručuje SSSH u priopćenju.

Navodi da brojne udruge svojim djelovanjem pridonose razvoju ne samo hrvatskog društva, već i gospodarstva te općem dobru i zajednici.

Mnoge među njima, dodaju, pružaju razne usluge krajnjim korisnicima čime rasterećuju državu od troška uspostave vlastite infrastrukture, ali ne i od osiguranja sredstava potrebnih da se zdravstvene, socijalne i druge usluge realiziraju i stignu do onih kojima su najpotrebnije.

Iz sindikata napominju da su upravo organizacije civilnog društva najuspješnije u povlačenju sredstava iz europskih fondova i namjenskog trošenja na aktivnosti od javnog interesa.

Međutim, stanje uzrokovano virusom COVID-19 negativno utječe i na njih, jer se financiraju projektno, a mnogi su projekti privremeno stavljeni na čekanje zbog zabrane okupljanja, kretanja i dr., novi se ne ugovaraju, a sredstva za već ugovorene projekte se ne isplaćuju.

Sve navedeno, upozorava SSSH, ugrožava radna mjesta zaposlenih u udrugama, a posljedice neće biti samo za tu osobu i njenu obitelj, već i za krajnje korisnike njihova rada. (Hina)