Nekategorizirano, Stajališta

SSSH: S HTV-a odsad samo „kruha i igara“

sssh_crPovodom najave ukidanja HTV-ove emisije Hrvatska uživo, Savez samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je negodovanje, napominjući kako je obveza HRT-a da informira javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim, ekološkim, športskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu.

– Savez samostalnih sindikata Hrvatske  neugodno je  iznenađen informacijom kako HTV ukida Hrvatska uživo, jednu od svojih ponajboljih informativnih emisija. Kvalitetna i profesionalno vođena kontakt emisija, posljednjih 13 godina promptno je reagirala i komentirala dnevna politička, ekonomska i društvena zbivanja u Hrvatskoj, osiguravajući u studiju i na terenu relevantne sugovornike, predstavnike niza javnih institucija i javne uprave ali i predstavnike socijalnih partnera i drugih organizacija civilnog društva. Hrvatska javnost zasigurno je imala interesa pratiti je i iz prve ruke upoznati se s nizom pozitivnih i negativnih primjera naše svakodnevice što je, uostalom, dokazivala i njezina vrlo visoka gledanost.

Međutim, vodstvo HRT-a emisiju naprasno ukida uz veliku vjerojatnoću prepuštanja udarnog popodnevnog termina emisija zabavnog sadržaja, što upućuje kako nacionalna dalekovidnica javnosti uskraćuje kvalitetno i pravodobno informiranje servirajući joj „kruha i igara“-sadržaje!

Pritom svoju odluku pravda „podacima koje su prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, prema kojima su gledatelji  zamjerali da u poslijepodnevnome terminu prevladavaju politički sadržaji“. Kako to da su se „višegodišnjeg prikupljanja podataka“ sjetili u 5 do 12? I znači li to da će HRT ukinuti i druge informativne emisije, možda Dnevnik, jer je gledateljima dosta politike? I, suprotno od službenog obrazloženja HRT-a, SSSH smatra  kako Hrvatska uživo nije bila emisija političkoga već informativnog sadržaja, koja je davala informacije od interesa za svakodnevni život ljudi.

Zasad se samo možemo pitati koliko je ova odluka vodstva HRT-a uvjetovana skorim potpisivanjem Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022., no to će s vremenom biti razvidno.

Pritom podsjećamo kako ipak i u Nacrtu ugovora o Informativnom programu, među ostalim, stoji obveza HRT-a da „informira javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim, ekološkim, športskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu“ te da će „osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa.“ kao i da će „HRT fenomenološki i kritički obrađivati sve aktualne relevantne pojave i događaje te osiguravati relevantne sugovornike koji će kompetentno objašnjavati odnosno prezentirati situacije, stavove, politike i planove od javnog interesa.“

Nadamo se kako će javni interes ipak prevladati te da će vodstvo HRT-a odustati od ukidanja Hrvatske uživo. Ako ne, doista se još jednom možemo zapitati zašto obvezno plaćamo ovaj javni servis!?