Nekategorizirano, Stajališta

Slonjšak: Osobe s invaliditetom nezadovoljne ukidanjem emisije “Hrvatska uživo”

Na fotografiji pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
Na fotografiji pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je u ponedjeljak vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) da se očituje o ukidanju emisije “Hrvatska uživo”, jer su osobe s invaliditetom taj potez HRT-a doživjele kao uskraćivanje mogućnosti objektivnog uvida u brojna društvena pitanja i probleme koji se odnose na osobe s invaliditetom, prenosi Hina.

Slonjšak u priopćenju ističe da je gledanost emisije “Hrvatska uživo” doprinosila afirmaciji ljudskih vrijednosti i poštovanju prava na jednako postupanje u odnosu na kategorije građana koje su u riziku od društvenog zanemarivanja i nejednakog postupanja, kao što su osobe s invaliditetom.

To je jedna od rijetkih televizijskih emisija koju su redovito gledale osobe s invaliditetom i njihove obitelji zbog izbora aktualnih društvenih tema, profesionalnog i objektivnog pristupa zbivanjima koja su značajna za ulogu i položaj osoba s invaliditetom, te kritičkog propitivanja određenih društvenih pojava i njihova utjecaja na svakodnevni život građana, poručila je pravobraniteljica.

Naglasila je da se vrijednost te emisije ogledala u načinu da se životno važne teme rasvijetle s različitih aspekata i kroz perspektive različitih sugovornika, a nerijetko su i same osobe s invaliditetom dobivale mogućnost da izravno progovore o svojoj ulozi u društvu.

“Emisija je stvarala dojam kod osoba s invaliditetom da su u društvu važne i da predstavljaju vrijedan potencijal čiji se glas čuje, te da su dio svih područja koje emisija obrađuje, a ne samo specijaliziranih emisija namijenjenih isključivo osobama s invaliditetom”, poručila je Slonjšak.

Zbog toga je zatražila očitovanje mjerodavnih na HRT-u o ukidanju “Hrvatske uživo”, uz podsjećanje da programske smjernice HRT-a preporučuju da osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji budu u programskim sadržajima zastupljene na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima.