Aktualno, Nekategorizirano

Javno predavanje „Tko (sve) stoji iza hoda za život?“

predavanje_tko_stoji_za_hoda_za_zivotSubversive festival, Zaklada Friedrich Ebert, kino Europa, Platforma za reproduktivna prava, Zaklada Solidarna, pozivaju na javno predavanje „Tko (sve) stoji iza hoda za život?“ koje će se održati u kinu Europa, dvorana Muller, četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u 12.00 sati, a govor će održati Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi uz osvrte novinara tjednika Novosti Hrvoja Šimičevića i doc. dr. sc. Antonije Petrušić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna.

Predavanje će biti na engleskom jeziku uz simultano prevođeno.

Projekciju dokumentarnog filma „Protuudar na pravo na pobačaj u Europi“
Režija i scenarij: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston, produkcija: ARTE 2018, 50’’
(Velika dvorana kina Europa, petak 18. svibnja 2018. s početkom u 17 sati)

Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta „Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Nakon projekcije biti će kratak razgovor sa Neil Dattom, jednim od aktera dokumentarnog filma.

Neil Datta (European Parliamentary Forum, Brisel) jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napdaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija nudeći kao alternativu tzv. „povratku na naravni poredak“. Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma „Protuudar na pravo na pobačaj u Europi“, a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu „Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava“. Objavljivanje ove publikacije izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategija napada na ljudska prava kao i povezanosti sa korumpiranim političarima i financiranjima od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna. Nakon Stockholma, Neil kroz svoje predavanje predstavlja svoju najnoviju knjigu u Zagrebu.

Hrvoje Šimičević novinar je tjednika Novosti u kojemu je objavio neke od ključnih tekstova koji jasno razotkrivaju domaće fundamentalističke organizacije i njihovu povezanost za ultra-radikalnim pokretom kao što je „Tradicija, obitelj, vlasništvo“ ili „Ordo Iuris“ – koji je glavni predvodnik napada na ženska ljudska prava u Poljskoj a njihova aktivnost je bila vidljiva i u Hrvatskoj oko napada na Istanbulsku konvenciju. Pažnju javnosti je posebno privukao Hrvojev tekst „Luka Potop“ u kojemu je razotkrio kako vjerski radikali regrutiraju mlade putem interneta.
Doc. dr. sc. Antonija Petrušić je docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te se zadnjih godina bavi i znanstvenim istraživanjima vezanim uz razumijevanje mobilizacija vjerskih radikalnih grupa u Europi. Sa svojim kolegama 2017. godine objavila je znanstveni rad „Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia“ koji je također uznemirio domaće radikalne vjerske organizacije.