Hrvatska, Nekategorizirano

Započeo deseti Subversive Film Festival

Na njemu će biti dodijeljena nagrada ‘Wild dreamer’
Na njemu će biti dodijeljena nagrada ‘Wild dreamer’

Deseti Subversive Film Festival pod nazivom ‘Deset godina slobodnog filma’ otvaren je u nedjelju, 7. svibnja u 20 sati u zagrebačkom kinu ‘Europa’, igranim filmom ‘Mladi Karl Marx’ (La jeune Karl Marx) haićanskog artivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka, koji prikazuje rane Marxove dane i rađanje Komunističke lige, pišu Novosti.

Na ovom filmskom festivalu, koji će trajati do 14. svibnja u kinu Europa i Dokukinu KIC, bit će prikazano više od 50 filmova i na njemu će biti dodijeljena nagrada ‘Wild dreamer’ za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Od 12. do 15. svibnja Subversive film festival gostovat će u riječkom Art-kinu ‘Croatia’.

– Filmovi su poput mostova koji spajaju različite ljude, priče i fragmente kulture. Te mostove gradimo već deset godina. Filmove koji interpretiraju i transfiguriraju realnost. Filmove koje nije strah razmišljati o velikim stvarima čak i kad pričaju male priče. Filmove koji do kraja istražuju različite tonalitete i pristupe. Filmove koji nastaju iz želje da se svijet i ljudi promatraju iz različitog ugla, koji ne nameće potrebu za stvaranjem distance između nas i stvarnosti. Da, već deset godina tragamo za slobodnim filmom. Filmom bez granica. Filmom kao punokrvnom eksplozijom slika. Filmom koji nudi različite refleksije na stanje svijeta u kojem živimo – ističu organizatori Festivala.

Filmski program Subversive festivala možete pogledati na linku.

‘Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda’

Deseti Subversive festival pod nazivom ‘Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda’ odvijat će se u tri dijela, od 14. do 20. svibnja, u Kinu ‘Europa’ i Kulturno informativnom centru (KIC), te na Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci, gostovat će više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta.

Festivalska događanja već u krenula projektom ‘Europoly’, udruga iz Hrvatske, Srbije, BiH i Austrije, a na temu migracija kroz povijest, koji će se moći pogledati do 11. svibnja u Kulturno-informativnom centru. Ljubitelji teorije na Subversiveu će moći uživati u tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava u sklopu festivalske konferencije, Subversive foruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma, kao i Škole suvremene humanistike.
Najveća ‘zvijezda’ ovogodišnje konferencije je James K. Galbraith, jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa, predsjednik Association for Evolutionary Economics (Međunarodnog udruženja za evolucijsku ekonomiju) i profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu. On će predavanje održati 15. svibnja u 21 sat u Kinu ‘Europa’ na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa. Jedan od gostiju AlterEkonomskog foruma bit će Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone, čiji je fokus znanstvenog rada usmjeren na krizu potonje s naglaskom na financijalizaciju.

S ovogodišnjeg Subversiva izdvajamo i panel na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem i Borisom Budenom, koji će moderirati Dragan Markovina, kao i premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika ‘Feral Tribunea’, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem.

Programe festivalske konferencije i foruma možete pogledati na linku.