Aktualno, Nekategorizirano

Subversive festival: Borba za slobodu i poetska pravda od 6. do 14. svibnja u Zagrebu

Subversive-Festival-thumb– Filmom “Lucky” u kojemu je legenda američkog nezavisnog filma 91-godišnji Harry Dean Stanton ostvario svoj posljednji filmski nastup, a u njemu se pojavljuje i David Lynch, 6. svibnja u zagrebačkom kinu Europa otvara se ovogodišnji, jedanaesti Subversive festival, na temu “Borba za slobodu i poetska pravda”.

Do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti prikazat će se više od 50 filmova u konkurenciji dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji se bore za nagradu Wild Dreamer.

Iz natjecateljskog programa organizatori izdvajaju marksistički mjuzikl “Tvornica ničega” Portugalca Pedra Pinhe, koji je osvojio nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjem Cannesu, te jedan od rijetkih filmova iz Dominikanske Republike, pobjednik inovativnog programa “Signs of Life” prestižnog Locarno Film Festivala, film “Cocote” Nelsona Carla De Los Santosa Ariasa.

Najznačajnije ime Novog argentinskog filma Lucrecia Martel nakon devetogodišnje pauze vratila se s kolonijalnom sagom “Zama”, a tu je i “Lutajuća sapunica” čileanskog nadrealista Raúla Ruiza, čije je snimke iz 1990. ponovno montirala njegova udovica i redateljica Valeria Sarmiento, najavljeno je.

U programu je i niz aktivističkih dokumentaraca, koje predvodi “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, čija je lucidno-humoristična oštrica usmjerena na Aleksandra Vučića, a tu su i novi filmovi hvaljenih dokumentaristica Claire Simon i Narimane Mari te Abela Ferrare s filmom “Piazza Vittorio”, posvetom migrantskoj raznolikosti.

Kubanski revolucionarni film u popratnom programu

U okviru popratnog programa održat će se retrospektiva “Kubanski revolucionarni film”, priređena u suradnji s Cinemateca de Cuba u Havani i vrsnim poznavateljem latinoameričke kinematografije, profesorom Michaelom Chananom.
Retrospektiva donosi presjek kubanskog novog vala, uz filmove strastvenog dokumentarista i tvorca “nervozne montaže” Santiaga Álvareza, kao i Manuela Octavija Gomeza, Tomása Gutiérreza Alee i drugih.
Bit će to rijetka prilika za domaće ljubitelje filma da se upoznaju s kinematografijom koja se razvila paralelno s radikalnim političkim promjenama Kube šezdesetih i u duhu nepokolebljivog suprotstavljanja holivudskoj filmskoj politici i estetici.
Ovogodišnj program Hommage donosimo estetski i etički beskompromisne filmove Jean-Marie Strauba i njegove umjetničke i životne partnerice Danièle Huillet, kao i posljednji film iranskog filmskog maestra Abbasa Kiarostamija, eksperimentalnu elegiju “24 kadrova”.

Borba za slobodu i u teorijskom dijelu festivala

Središnja tema odabrana je s obzirom da se festival održava u doba “obilježeno pojmom kriza i slikama izopačenja društvene svijesti uporedno sa pervertiranjem individualne svijesti”, kažu organizatori te, “jedne od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice”.
“Zato boriti se za slobodu znači boriti se za život u zajednici sa drugim ljudima. Tri su posebne mogućnosti samoostvarenja čovjeka: individualna pobuna, revolucionarno bratstvo i umjetničko stvaralaštvo”, poručuju.

Uz filmske projekcije, na programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma, uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu Manifesta Komunističke partije, Subversive festival će ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Kao najvažniji gosti Konferencije najavljeni su, uz Terrya Eagletona i Ninu Power, Eric Toussant, Stathis Kouvelakis, Sylvain Lazarus, Juha Suoranata, Wayne Visser te Dragutin Lalović, Bogomir Kovač i Ivana Peruško.

Od svih predavača, sudionika okruglih stolova i panela organizatori izdvajaju goste debate “O budućnosti Europe”, u organizaciji Europske ujedinjene ljevice GUE/NGL (Ujedinjena Europska ljevica/Nordijska Zelena ljevica), Gabi Zimmer (MEP i predsjednica GUE/NGL političke grupacije u EP), Helmuta Scholza (MEP die Linke) , Stefana Ecka (MEP nezavisni), Miguela Urbana (jednog od osnivača Podemosa), Yiannisa Bournousa (člana političkog sekretarijata Syrize), kao i vodstvo Nove ljevice, Radničke fronte, Prava na grad.
Od gostiju Subversive foruma ističu Catherine Samary (Revolutionary Communis League), Catarinu Principe (članica Bloco de Esquerda, Portugal), Iana Parkera (Socialist resistance), Alexa Merloa (Anticapitalistas), Eulalia Reguant (CUP, Katalonski parlament) i Davida Conliffea (sindikat UNITE).
Najveća zvijezda 2. AlterEkonomskog foruma je Branko Milanović vodeći svjetski ekonomist i stručnjak za pitanje siromaštva i nejednakosti, sa Sveučilišta Maryland.
Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma, ulaz je besplatan. (Hina)