Hrvatska, Nekategorizirano

Festival tolerancije: Ženske teme u programu festivala

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

U programu sedamdesetak filmova posvećenih ljudskim pravima, toleranciji, izbjeglicama i rasizmu ovogodišnjeg Festivala tolerancije dominiraju filmovi o ženama, prenosi Hina.

Kao “jedan od dragulja” najavljen je film Vječna zima, o jednoj od brojnih mađarskih žena odvedenih nakon sovjetske okupacije 1944. u logore, što je i istinita priča o neočekivanoj romansi u sovjetskom radnom logoru. Redatelj filma Attila Szász dobio je nagradu za režiju na festivalu u Montrealu.

Film Preodgoj Cameron Post, ovjenčan nagradom žirija na Sundance Festivalu, govori o borbi djevojke za vlastiti identitet, nakon što ju dečko ulovi u seksualnom odnosu s drugom djevojkom. Njezina teta Ruth, pobožna kršćanka, odluči poslati Cameron u Božje obećanje – terapijski centar za preobraćenje homoseksualaca namijenjen tinejdžerima.

Hrvatska glumica Judita Franković Brdar u slovenskom filmu Izbrisana tumači ulogu žene, jedne od mnogih ‘izbrisanih’ kojoj su oduzeta prava, za koju je dobila nagradu na Festivalu slovenskog filma.

Film progovara o slučaju “izbrisanih”, tj. o oduzimanju prava građanima neslovenskog porijekla devedesetih. Glavna junakinja filma preko noći postaje strankinja u Sloveniji gdje živi cijeli svoj život te postoji mogućnost da joj oduzmu tek rođeno dijete.

Festival tolerancije donosi i dva dokumentarca o jakim ženama. U filmu #Ženski užitak hrabre žene prekidaju svoju šutnju o jednoj od najvećih tajni i tabua našeg doba: ženskoga užitka.

Predstavlja se pet iznimnih žena koje otkrivaju svoju uspješnu borbu za opušten i uravnotežen odnos s muškarcima, kao i za slobodno izabranu i ispunjavajuću seksualnost.

Smješten u hasidsku enklavu u Brooklynu, film Kraljica hitne prati skupinu upornih žena koje razaraju patrijarhalni poredak u svojoj zajednici pokretanjem prve ženske volonterske ambulantne ekipe u New Yorku.

“Ovaj dokumentarac nudi jedinstven prikaz religioznih žena koje uzimaju stvari u svoje ruke i iznutra mijenjaju zajednicu u kojoj žive”, kažu organizatori Festivala tolerancije.

Kao još jedan film vrijedan gledanja izdvajaju kratkometražni uradak Mjesečnica koji razotkriva zbog čega se žene osjećaju posramljeno kada je u pitanju menstruacija i poručuje da taj ‘dragocjen teret’ treba slaviti.

Do 13. travnja Festival prikazat će ukupno više od 70 sjajnih igranih, dokumentarnih te filmova za djecu. Održat će se tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, promocije knjiga i dva koncerta.

Poseban naglasak je na važnosti prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnim načelima jednakosti i pravednosti.