Nekategorizirano, Svijet

EU parlament o planovima oporavka za mlade kao najranjivije skupine pogođene krizom

EPA

Kriza uzrokovana koronavirusom dodatno je pogoršala socijalni i ekonomski položaj mladih, istaknuto je u rezoluciji Europskog parlamenta o utjecaju covida-19 na život mladih sport.

Europarlamentarci su u raspravi na plenarnoj sjednici ovog tjedna upozorili na pojačanu društvenu ugroženost mladih, osobito kada je riječ o prilikama za zapošljavanje i socijalnoj uključenosti.

Ključni problemi mladih, kao najranjivije skupine pogođene zdravstvenom i gospodarskom krizom, jesu gubitak kvalitetnog obrazovanja te otežani pristup tržištu rada. Time se u pitanje dovodi njihova ekonomska stabilnost i socijalna integracija, istaknuli su u raspravi.

Sabine Verheyen iz kluba Europske pučke stranke (EPP) i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, od Komisije zahtijeva “veću fleksibilnost u sustavu obrazovanja te ulaganje u digitalne strukture” radi prevladavanja digitalnog jaza.

Komentirajući značaj mladih te prilagodljivost koju su pokazali tijekom kriznog razdoblja, predstavnica Komisije, Mariya Gabriel, naglasila je da su upravo oni ti “koje je potrebno uključiti u inicijativu Bauhaus i raspravu o budućnosti Europe”.

Rješenja, međutim, ne uključuju samo programe kao što su Erasmus plus i Europske snage solidarnosti, već i “brigu o integraciji mladih, ekonomiji, sportu, okolišu, zdravstvu i obrazovnom sustavu”, dodala je Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Budući da pandemija negativno utječe i na sportski sektor, mladi su zakinuti i u bavljenju različitim slobodnim aktivnostima, što dovodi do negativnih psihosocijalnih učinaka na mentalno zdravlje. “U vrijeme izolacije, mlade i djecu mora se poticati na zdrav način života kako ne bi počeli patiti od agresije i depresije”, zaključila je socijaldemokratkinja Petra Kammervert (S&D).

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko ističe kako je gospodarska kriza izazvana pandemijom uvelike utjecala na osjetljivost tržišta rada za mlade osobe, uzevši u obzir da se najčešće radi o slabo plaćenim ili honorarnim poslovima s nižim standardima pravne zaštite i socijalne sigurnosti.

“Mladi ljudi su u središtu našeg plana oporavka, a rješavanje problema nezaposlenosti mladih je jedan od prioriteta Europske unije. Svjesni smo učinka ove neviđene krize i stoga moramo poduzeti sve nužne korake kako bismo našim mladima omogućili nove prilike za obrazovanje, volontiranje ili zapošljavanje”, naglasila je Zovko te zatražila i veću potporu EU-a cjelokupnom sportskom sektoru, priopćio je ured zastupnice.

Inicijativa Bauhaus (New European Bauhaus), ekološki, gospodarski i kulturni projekt, usmjerena je na povezivanje dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja sa ciljem ostvarivanja Europskog zelenog plana. Konferencija o budućnosti Europe je inicijativa koja kroz razgovor s građanima ima cilj identificirati reforme potrebne za osnaživanje EU-a i bolje nošenje s budućim izazovima. (hina)