Nekategorizirano, Svijet

Europski parlament usvojio propis kojim će europski potrošači uskoro moći kolektivno braniti svoja prava

EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Europski parlament prihvatio je u utorak na plenarnoj sjednici novi propis koji omogućuje kolektivne tužbe potrošača u EU-u, objavio je Europski parlament.

Novim pravilima uveden je usklađen model za udružne tužbe u svim državama članicama koji jamči zaštitu potrošača od kolektivne štete, kao i odgovarajuće zaštitne mjere protiv zlouporabi tužbi.

Sve države članice moraju uvesti barem jedan učinkoviti mehanizam koji kvalificiranim subjektima (npr. organizacijama potrošača ili javnim tijelima) omogućuje pokretanje tužbi na sudovima radi izdavanja sudskog naloga (za prestanak ili zabranu) ili mjera pravne zaštite (naknada štete).

Takva zajednička pravna zaštita do sada nije postojala u pravu Unije. Trenutačno je u 19 zemalja članice moguće podnijeti udružne tužbe, ali takva mogućnost do sada nije postojala na razini EU-a.

Novim propisima želi se zaustaviti nezakonite prakse i potrošačima olakšati pristup pravosuđu radi boljeg funkcioniranja unutarnjeg tržišta.

„Ovom novom direktivom uspostavljamo  ravnotežu između veće zaštite potrošača i pružanja potrebne pravne sigurnosti poduzećima. U vrijeme kada se Europa nalazi pred ozbiljnim ispitom, EU je dokazao da može djelovati i prilagoditi se novim okolnostima, bolje zaštititi svoje građane i ponuditi im nova konkretna prava kao odgovor na globalizaciju i njezine ekscese“, izjavio je izvjestitelj Geoffroy Didier (EPP, Francuska).

Više prava za potrošače uz zaštitu trgovaca

Europski model kolektivne tužbe osigurava da skupine potrošača predstavljaju samo kvalificirani subjekti poput organizacija potrošača koje pokreću tužbe na sudu umjesto odvjetničkih društava, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Kvalificirani subjekti koji pokreću prekogranične tužbe morat će ispunjavati iste kriterije u cijeloj Uniji. Od njih će se tražiti da dokažu određeni stupanj stabilnosti i javnu aktivnost, a uvjet će biti i da su neprofitna organizacija. Subjekti će za pokretanje domaćih tužbi morati ispunjavati i kriterije utvrđene nacionalnim propisima.

Uvedene su i snažne mjere zaštite od zlouporaba tužbi na temelju načela „gubitnik plaća“ u skladu s kojim stranka koja je izgubila spor podmiruje troškove postupka. Kako bi se dodatno spriječila zlouporaba predstavničkih tužbi, trebale bi se izbjegavati kaznene odštete. Kvalificirani subjekti također bi trebali utvrditi postupke za izbjegavanje sukoba interesa i vanjskog utjecaja, osobito ako ih se financira sredstvima treće strane.

Kolektivne tužbe mogu se podnositi protiv trgovaca koji se sumnjiče za kršenje prava EU-a u širokom spektru područja, kao što su zaštita podataka, putovanja i turizam, financijske usluge, energija i telekomunikacije.

Direktivom su obuhvaćene i povrede koje su prestale prije podnošenja predstavničke tužbe ili prije nego što je postupak dovršen jer i dalje može biti potrebno zabranom prakse spriječiti njihovo ponavljanje.

Direktiva će stupiti na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije. Države članice Direktivu moraju prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od 24 mjeseca od tog datuma, a potom u roku od dodatnih šest mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila primjenjivat će se na udružne tužbe koje su pokrenute na datum početka njezine primjene ili nakon njega. (Hina)