EHO, Nekategorizirano

Europski socijalni fond sufinancira projekt “Prekriži nasilje” za veću socijalnu uključenost žrtava obiteljskog nasilja

Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug potpisala je ugovor i počela provedbu projekta “Prekriži nasilje”, vrijednog gotovo 1,4 milijuna kuna, koji će u iduće dvije godine ponuditi brojne usluge koje će doprinijeti većoj socijalnoj uključenosti žrtava obiteljskog nasilja, prenosi Hina.

Kroz projekt koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program ljudskih potencijala 2014. – 2020., pružat će se rani oblici pomoći i podrške u prevladavanju traumatskog iskustva, priopćila je u utorak udruga Bijeli krug Hrvatske.

Nadogradit će se postojeći model pružanja besplatne primarne pravne pomoći udruge s mogućnošću korištenja usluga odvjetničkog zastupanja u sudskim procesima, odnosno dostupnošću sekundarne pravne pomoći.

Kako bi se osigurala što veća regionalna pokrivenost uslugama, posebno na ruralnim i otočnim područjima, organizirat će se mobilni tim i osigurati što veća vremenska dostupnost SOS besplatne linije 0800 63 29.

Osigurat će se i kontinuitet u provedbi zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji. Stručnjacima koji pomažu žrtvama osigurat će se stjecanje dodatnih znanja i kompetencija (edukacija iz realitetne terapije, medijacije, tretmanskog rada s počiniteljima nasilja, razmjena dobre prakse s europskim organizacijama za podršku žrtvama nasilja i dr).

Projekt će ponuditi još jednu potpuno novu i inovativnu uslugu – interaktivnu web mapu socijalnih usluga koja će služiti kao svojevrstan online vodič žrtvama i svjedocima i pružiti im informacije o pružateljima pomoći i podrške na području cijele Hrvatske.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara i Nacionalnim pozivnim centrom za žrtve 116 006.