EHO, Nekategorizirano

Završila provedba EU projektu “Prekriži nasilje”- u dvije godine 1200 osoba tražilo pomoć zbog nasilja u obitelji

Završila je provedba projekta “Prekriži nasilje” – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, a u dvije godine pomogli su više od 1200 žrtava nasilja u obitelji, rekla je u četvrtak predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske Livija Plančić.

Dvogodišnjeg projekta „Prekriži nasilje“ – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici” sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program ljudskih potencijala 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od oko 1,39 milijuna kuna, a proveden je u partnerstvu Bijelog kruga Hrvatske s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara i Nacionalnim pozivnim centrom za žrtve 116 006.

Predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske, Livija Plančić ističe da su građanima ponudili veliki spektar usluga za sve koji se nađu u ulozi žrtve nasilja u obitelji.

Kroz njihove su edukacije prošli i policijski službenici koji rade sa žrtvama nasilja, ali i s počiniteljima.

“Mi smo kroz projekt, u suradnji sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara, žrtvama obiteljskog nasilja, nudili od pravnih usluga i psihosocionalnog savjetovanja, do besplatnih odvjetničkih usluga, ali i brojne druge. Na usluzi im je bio i naš mobilni tim, a posebno bih izdvojila rad s počiniteljima prekršajnih i kaznenih djela”, objasnila je Plančić.

U dvije godine psihosocijalni tretman je koristilo 80-tak osoba koje je tamo službeno uputio Prekršajni sud, a riječ je o različitim vrstama nasilja koje su te, uglavnom, muške osobe radile prema ženama i to u 80 posto slučajeva.

Godišnje im kroz savjetovalište prođe 500 do 600 osoba, no među njima nisu samo žene žrtve obiteljskog nasilja, već su zastupljene i druge vrste nasilnih kaznenih djela, kao što je nanošenje teških tjelesnih ozljeda, prijevara, razbojništva, nasilnih napada.

Plančić napominje da bez obzira što je projekt danas završio, njihove usluge i dalje ostaju građanima na raspolaganju, a na njihovoj web stranici nalazi se mapa pružatelja socijalnih usluga za žrtve nasilja u obitelji i ima ih ukupno 60 na području cijele Hrvatske. Jedan dio njih je institucionaliziran na odjelima za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima, a drugo su udruge koje su na sebe preuzele pružanje usluga.

Ističe kako je dominantno prekršajno sankcioniranje nasilja u obitelji, dok je za kazneno djelo nasilja u obitelji i to čak u 90 posto slučajeva, osuda uvjetna.

Pravna savjetnica iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara Melita Bošnjak rekla je da su sve češće žrtve nasilja u obitelji, a broj je još dodatno pojačan posljednje dvije godine u pandemiji koronavirusa.

“U provedbi projekta smo sudjelovali i u izradi interaktivne mape, a to je odlična mogućnost da žrtve nasilja koje se nađu u toj ulozi, mogu vidjeti gdje imaju socijalne usluge i kome se mogu obratiti za pomoć”, dodala je. (Hina)