Hrvatska, Nekategorizirano

Bijeli krug Hrvatske jedanput mjesečno u Makarskoj pruža pomoć žrtvama i svjedocima obiteljskog nasilja

Zbog potreba građana s makarskog područja i nedostatka pružatelja socijalnih usluga žrtvama obiteljskog nasilja, udruga “Bijeli krug Hrvatske” osigurat će jedanput na mjesec, počevši od sljedećeg tjedna, dostupnost usluga mobilnog tima u Makarskoj, doznaje se u toj udruzi, prenosi Hina.

Ta nova socijalna usluga jedna je od aktivnosti projekta “Prekriži nasilje”, koji udruga “Bijeli krug Hrvatske” provodi od 1. travnja 2020. uz financijsku potporu Europskoga socijalnog fonda.

Predsjednica te udruge Livija Plančić ističe kako je ta usluga namijenjena žrtvama i svjedocima obiteljskog nasilja te članovima njihovih obitelji kojima je dostupnost besplatnih usluga pomoći i potpore ograničena zbog udaljenosti od Splita, lošije materijalne situacije, starosti, invalidnosti ili specifičnosti pojedine situacije koja zahtijeva proaktivni pristup osobi u njezinu okruženju.

“Usluga mobilnog tima uključuje procjenu potreba svake pojedinačne žrtve, pružanje potrebnih informacija i pravnih savjeta u okviru primarne pravne pomoći, u posebnim slučajevima osiguravanje odvjetničkog zastupanja, psihosocijalnu podršku ili jednostavno samo razgovor u anonimnosti i povjerenju. Stručni tim u kojem su pravnica, psihosocijalna savjetnica i voditeljica projekta za prvu će grupu korisnika biti dostupan u četvrtak, 22. listopada u prostorijama Savjetovališta ‘Lanterna’ u Makarskoj, na Trgu Tina Ujevića od 9 do 12 sati”, rekla je Plančić.

Za organiziranje svih sljedećih susreta iz udruge pozivaju građane da se jave njihovu partneru – Savjetovalištu “Lanterna” na broj telefona 021 616 992 ili izravno udruzi “Bijeli krug Hrvatske” na broj telefona 021 783 449.