Intervjui, Nekategorizirano

Franko Bogdan o društvenom poduzetništvu

NK Adriatic Split provodi projekt “Adriatic” koji je ugovoren u sklopu poziva “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza 1”. Projekt je započeo 17.09.2020. i traje do 17.11.2022., a ukupna vrijednost mu je 1.132.663,98 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Predsjednik NK Adriatica, Franko Bogdan, pojasnio nam je kako je projekt Adriatic povezan s društvenim poduzetništvom – navodi se na stranici dalmacijadanas.hr.

Pitali smo predsjednika NK Adriatic, Franka Bogdana da nam objasni kako je projekt Adriatic povezan s društvenim poduzetništvom?

Glavni cilj projekta je osnovati društveno poduzeće, odnosno registrirati gospodarsku djelatnost u našoj udruzi, uz stečene poslovne vještine za vođenje društvenog poduzeća, te poboljšati vidljivost društvenog poduzetništva.

Registrirali smo individualnu nogometnu poduku za djecu kao navedenu gospodarsku djelatnost, naravno po principima društvenog poduzetništva.

Što bi u stvari bilo društveno poduzetništvo?

Društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Unatoč postojanju i ostalih definicija, u svakoj se od njih spominju pojmovi kao što su društvena svrha, održivi razvoj, demokracija i inovativnost koje društveno ili drugim nazivom socijalno poduzetništvo, objedinjuje.

Koji bi bili ciljevi društvenog poduzetništva?

Ciljevi društvenog poduzetništva, uz gore navedene termine, obuhvaćaju i realizaciju strateških ciljeva, borbu protiv siromaštva, zapošljavanje, stvaranje novih proizvoda, ostvarenje tržišne konkurentnosti, očuvanje sredstava, vrednovanje baštine i bioraznolikosti te unapređenje kvalitete života poslovanjem za opću dobrobit društvene zajednice.

Može li se reći da NK Adriatic Split posluje kao društveni poduzetnik?

Da, naša udruga, odnosno klub, sada funkcionira na načelima društvenog poduzetništva. Registrirali smo društvenu djelatnost u udruzi kao individualnu nogometnu poduku djece i mladih, to je tražilo nogometno tržište u našoj splitskoj regiji, odnosno županiji. Veliki broj djece koja žele brže napredovati sada participira u toj djelatnosti.

Dobit od te gospodarske djelatnosti vraćate u društvo?

Od te dobiti ulagati ćemo u kvalitetniju opremu za djecu i mlade, uključiti u trenažni proces više djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, financirati njihove odlaske na turnire, natjecanja, ulagati u nove ljudske potencijale, otvoriti još neko radno mjesto itd.

Iz navedenoga se može zaključiti da preporučate društveno poduzetništvo?

Svakako! Ovakav tip poduzetništva, posebice u današnje vrijeme, iznimno je važan s obzirom na to da djeluje u rješavanju društvenih problema, odnosno problema s kojima se suočavaju socijalno ugrožene i zapostavljene zajednice. Društveno poduzetništvo pozitivno utječe na društvo u cjelini i pomaže mu da ostvari svoje prioritete i potencijale te, na kraju krajeva, život dostojan svakog čovjeka.