EHO, Nekategorizirano

Održana završna konferencija društvenopoduzetničkog projekta Gareš’kog kulturnog centra

Iz kulture u poduzetništvo / FB

U petak, 24. ožujka 2023. godine u garešničkom Centru za posjetitelje „Natura 2000“ održana je završna konferencija projekta „Iz kulture u poduzetništvo“ koji je provodio Gareš’ki kulturni centar, a partner na projektu je bila udruga Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje iz Zagreba.

Konferencija je započela u 17 sati, a prisutno je bilo 40-ak gostiju, od samih članova Udruge i zaposlenika GKC-a, partneri iz udruge Krugovi iz Zagreba do predstavnika gradskih vlasti i institucija te brojnih prijatelja ove udruge. Na početku sve prisutne pozdravila je predsjednica GKC-a, Svjetlana Biuklić izrazivši zadovoljstvo odrađenim poslom.

Podsjećamo, ova garešnička udruga u kulturi započela je s provedbom svog projekta 1. listopada 2020. godine putem kojeg se transformirala u društveno poduzeće. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine“. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta bila je 922.580,97 kn.

Voditelj projekta, Vjekoslav Martinić istaknuo je da su zadani ciljevi projekta bili stjecanje stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu   članova udruge te pokretanje gospodarske djelatnosti udruge GKC na načelima društvenog poduzetništva u potpunosti ostvareni.

Kroz aktivnost Jačanje kapaciteta novih i postojećih pravnih subjekata i zaposlenika, te nezaposlenih članova udruge održano je 7 predavanja u sklopu treninga socijalnih vještina koji su vodili partnerska udruga Krugovi, 9 predavanja iz poduzetništva te stručne edukacije poput rada na štikerici (strojno vezenje), edukacija za izradu tradicijskog ruha, za rad u tonskom studiju, za izradu tradicijskih glazbala a sve u svrhu stjecanja novih znanja i vještina za pokretanje gospodarske djelatnosti.

Gospodarska djelatnost započela je 1. travnja 2021. godine te su za provedbu zaposlene dvije osobe, članovi udruge iz teže zapošljive skupine društva (evidencija HZZ-a). Na puno radno vrijeme zaposlena je krojačica, a na pola radnog vremena administrator/knjigovođa.

Gospodarska djelatnost razvila se u tri grane – šivaonica/posudionica narodnih nošnji, radionica za izradu tradicijskih glazbala te tonski studio.

Sve se lijepo i zorno moglo vidjeti u prezentaciji kroz koju je postignuća i aktivnosti prezentirala Romana Fezi Martinić

Prisutnima se obratila i stručna suradnica za ljudske resurse iz partnerske udruge Krugovi, Tihana Pandl te čestitala članovima udruge na odlično odrađenom poslu, ohrabrivši ih da ne stanu nego da idu dalje u nove projekte.

A na samom kraju svima se obratio garešnički gradonačelnik, Josip Bilandžija, čestitao im na hrabrosti koju su pokazali u ovom poduzetničkom pothvatu te zahvalio GKC na svom naporu koji ulažu u promociju svog rada, ali ponajviše grada Garešnice čije ime ponosno pronose gdje god bili.

Cijeli program uveličali su članovi GKC, MVS MedjuWodje. (Izvor: Gareš’ki kulturni centar)